Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

16.04.2024 12:20

Артеріальна гіпертензія – загроза здоров’ю

661e3d99499b9__тиск.jpg

Спеціалісти Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб звертають увагу запоріжців на таку проблему як артеріальна гіпертензія. Більшість людей з високим артеріальним тиском не знають про свою хворобу, оскільки не мають жодних симптомів. Це значно підвищує ризик розвитку низки ускладнень, серед яких – інсульт, погіршення зору, серцева недостатність. Інфаркт, ниркова недостатність тощо.

Артеріальна гіпертензія – медичний термін, який означає, що кров надміру тисне на стінки артерій зсередини. Нормальним вважають систолічний (верхній) тиск менше 120 і діастолічний (нижній) тиск менше 80 мм рт. ст.

У разі постійного підвищення рівню тиску – більше 140 систолічного тиску і більше 90 мм рт. ст. діастолічного – лікарі діагностують артеріальну гіпертензію.

Тож, медики радять звертати увагу на такі можливі прояви гіпертонії: підвищений тиск - від 140/90, головний біль, періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення, біль у ділянці серця, прискорене серцебиття - понад 90 разів на хвилину у спокійному стані, відчуття задухи.

Варто також пам’ятати, що ризик появи гіпертонії зростає через куріння і вживання алкоголю, нездорове харчування - зокрема надмірне споживання солі, низьку фізичну активність та ожиріння і, звичайно, стрес.

Запоріжцям, які відчувають у себе ознаки артеріальної гіпертензії, фахівці рекомендують звернутись до сімейного лікаря та тримати артеріальний тиск під контролем.