Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

17.04.2024 10:35

Стихійна торгівля – небезпека для споживача

661f7915b5f30__стихійна-торгівля-15.11.jpg

Придбання товарів у місцях «стихійної торгівлі», в умовах, які не відповідають санітарним  вимогам, можуть обернутися лихом для покупців та їхніх рідних.  Особливо це небезпечно в весняно-літній період, коли зростає кількість захворювань на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння серед населення.

Зазвичай на «стихійних ринках» реалізується продукція невідомого виробництва. Жоден з видів продукції не проходить лабораторного контролю. Крім того, «стихійники» не дотримуються  умов зберігання, транспортування та реалізації  продукції, відсутня інформація щодо кінцевого терміну придатності харчових продуктів, які потребують спеціальних умов зберігання. Працівники не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають особистих медичних книжок. На «стихійних ринках» відсутні умови для дотримання особистої гігієни.

Спеціалісти радять запоріжцям пам’ятати, що купівля товарів у не встановлених для цього місцях, які не відповідають вимогам, у будь-який час може обернутись лихом для них самих та їх близьких та рідних. Тож, аби запобігти небезпеці та вберегти здоров’я, варто купувати продукти харчування в установлених місцях торгівлі, якими є офіційні ринки та магазини, де ведеться постійний контроль за якістю продукції. Це гарантія безпеки та збереження якості харчових продуктів. А також - це можливість, у разі виникнення будь-яких негараздів, подати у судові органи позов на відшкодування завданих збитків або шкоди здоров’ю.

Фахівці закликають містян із турботою ставитись до свого здоров’я та відмовитися від неякісних продуктів, що продаються «з рук» та несуть небезпеку.