Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

23.04.2024 10:15

Стихійні ринки – небезпека для здоров’я

66275e3a06601__produkti-(1).webp

Жителі великих міст у пошуках «домашнього» часто купують продукти на стихійних ринках, здебільшого послуговуючись цінами нижчими, ніж у магазинах. Тут пропонують великий асортимент сезонного врожаю, взимку - власної консервації, і можна поторгуватися.

Так, зазвичай тут реалізується продукція, виготовлена або вирощена в домашніх умовах чи господарствах. Втім товари не проходять жодного лабораторного контролю й здебільшого не відповідають стандартам безпеки та гігієни. Вони можуть бути зіпсованими, простроченими або неправильно зберігатися. Це в свою чергу створює загрозу для життя й здоров'я покупців, адже несе в собі великий ризик отруєння. Так, слід пильно перевіряти товари перед купівлею, дивитися на дати придатності, перевіряти пакування на пошкодження та уникати придбання продуктів з підозрілим виглядом.

У Запоріжжі інспектори КП «Муніципальна варта» регулярно проводять перевірки дотримання вимог законодавства у сфері благоустрою. Чимало сигналів від містян, зокрема й до контакт-центру «15-80», надходять про стихійну торгівлю. Тож, мобільні групи у складі інспекторів у кожному з районів міста реагують на такі звернення та оперативно відпрацьовують їх. У випадку виявлення порушень - складають адмінпротоколи за ст. 152 КУпАП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою території населених пунктів).

Сума штрафів варіюється на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів, це 340 – 1360 грн; на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів, тобто в межах 850 -1700 грн.

Самим підприємцям нагадують, що у Запоріжжі існує чимало місць на офіційних ринках для торгівлі, які надають їм можливість розвивати бізнес законно та безпечно.