Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

23.04.2024 11:20

Як захиститися від вітрянки

66276b05212f9__вітрянка.jpg

За повідомленням спеціалістів Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, вітряна віспа, або вітрянка, є однією з найпоширеніших інфекцій у світі. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом та є надзвичайно заразним. Якщо на недугу захворіє одна людина, то до 90% оточення без імунітету до неї також інфікуються.

Найчастіше хворіють діти у віці 2–4 років. Та попри те, що це типова дитяча інфекція й зазвичай переноситься легко, вона може мати серйозні ускладнення, навіть небезпечні для життя, особливо для немовлят, вагітних жінок і людей з ослабленим імунітетом.

Хвороба проявляється висипами, які дуже сверблять, підвищенням температури тіла і нездужанням. Висип з’являється спочатку на грудях, спині, обличчі, а потім поширюється по всьому тілу.

Хворий на вітрянку вважається заразним у середньому протягом 10–12 днів: від 1–2 днів до появи висипу, весь період висипання та до 5 діб після появи останнього висипу.

Вітряна віспа зазвичай належить до хвороб, одужання від яких відбувається без медичного втручання. Щоби полегшити свербіж, підсушити висипи та знизити ризик шкірного запалення можна використовувати спеціальні лосьйони за рекомендацією лікаря.

Неможливо передбачити, наскільки серйозними будуть симптоми у хворого. 

Тож, найкращий спосіб захистити дитину від вітрянки — зробити щеплення. Його роблять з 12 місяців і в будь-якому віці потім. Для забезпечення захисту від інфекції достатньо двох доз вакцини.

Також вакцинуватися рекомендують жінкам, які планують вагітність та раніше не хворіли на вітряну віспу, оскільки вірус може проникнути через плаценту до плоду та призвести до негативних наслідків, а також працівникам охорони здоров’я та освіти, які мають високий ризик інфікування й не хворіли на вітряну віспу.