Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

23.04.2024 14:35

Поради для здорового харчування

66278213eaec9__їжа.jpg

Фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб нагадують, що правильне харчування важливе для кожної людини в будь-якому віці. Здорова їжа не лише знижує ризик розвитку будь-якої хвороби, але й запобігає передчасному старінню.

Щоб завжди мати гарне самопочуття фахівці радять пити не менше 2,5 л води за добу. Корисно пити чорний і зелений чай. Краще пити чай з медом або сухофруктами. Він знижує тиск, укріплює стінки судин, має сильну антибактеріальну дію. Також варто їсти більше свіжих овочів і фруктів. Вони містять необхідні організму вітаміни, мінеральні солі, органічні кислоти та клітковину. Покращують травлення, нормалізують обмін речовин і кислотно-лужну рівновагу організму.

Також слід частіше вживати продукти, які є джерелами складних вуглеводів і містять рослинні білки, вітаміни, мікроелементи, клітковину – хліб грубого помелу, висівковий хліб, каша з вівсяної і гречаної крупи, різноманітні сирі овочі, ягоди і фрукти, горіхи, нешліфовані крупи, приміром, рис нешліфований є рекордсменом за вмістом вітамінів і мінеральних речовин.

Натомість варто обмежити вжиток солі та солоностей - таких як оселедець, солоні огірки тощо, зловживання якими сприяє підвищенню артеріального тиску, затримці рідини в організмі, утрудненню роботи серця. Також слід скоротити споживання смажених та надміру жирних, гострих страв, маринадів, соусів, оскільки вони приводять до перевантаження травних залоз. Краще надати перевагу тушкованим та вареним стравам, вегетаріанським супам. А щоб підтримувати мікрофлору кишківника слід пити кисломолочні продукти. 

Фахівці відзначають, зовнішній вигляд страв, запах та смак мають важливу роль, оскільки сприяють активнішому виділенню травних соків, а, відтак і кращому травленню та засвоєнню їжі. Смакові та нюхові рецептори людини змінюються з віком, тому варто використовувати трави та спеції для приготовлених страв. Засвоюваність їжі залежить і від ступеня її подрібнення та обробки слиною. Ретельно пережована їжа засвоюється краще, ніж з’їдена поспіхом.