Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

14.05.2024 13:40

Запоріжці отримують гранти на бізнес

6643398ecf446__1hkagwhidd8zrzt4uodzhc6yrgpmlc1m.jpg

Під час війни ведення бізнесу стає набагато складнішим завданням, ніж у мирний період. Проте навіть у таких умовах існують програми та ініціативи, спрямовані на підтримку підприємців. Департамент економічного розвитку Запорізької міської ради активно працює над наданням необхідної інформації та ресурсів для підтримки підприємців.

Як розповіла заступниця директора департаменту - начальниця управління з питань підприємництва та регуляторної політики Тетяна Суркова, з 2020 року в місті працює програма підтримки підприємств щодо відшкодування відсоткових ставок за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Згідно з цією програмою підприємці мають змогу звернутися до банків-партнерів щодо отримання кредитування, а потім отримати відшкодування відсоткової ставки.

- У 2023 році програмою «5-7-9» було включено до переліку 34 суб’єкти підприємницької діяльності. За п’ять місяців цього року щодо включення до програми запропоновано 21 підприємця та ще 10 надали заявки, - повідомила Тетяна Суркова.

Крім того, запорізький бізнес має змогу отримати підтримку за грантовими програмами, які передбачають безповоротну фінансову допомогу. Серед грантових програм є цікаві пропозиції для стартапів. Крім того, існує низка регіональних програм та грантів, державних та міжнародних програм тощо. Для отримання грантових коштів підприємцям необхідно дотримуватися певних умов, серед яких зокрема - створення нових робочих місць, сплата податків і продовження господарської діяльності та інші.

- Отримання грантів потребує певного часу та навичок. Необхідні певні прорахунки та постійна звітність. Деякі грантодавці вимагають, щоб було створено нові робочі місця. Не кожен підприємець хоче витрачати час на кропітку роботу над усіма вимогами, - зазначила Тетяна Суркова.

Водночас багато підприємців виконують усі необхідні вимоги та отримують грантові кошти. Наприклад, за програмами «Власна справа» й «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» з початку 2024 року вже було отримано 85 грантів, серед яких 7 – внутрішньо переміщені особи, 5 – учасники бойових дій та їхні подружжя, 1 – людина з інвалідністю. Завдяки отриманим грантовим коштам запорізькі бізнесмени змогли розширити спектр послуг з будівництва, відновити роботу автомайстерні, відкрити заклад громадського харчування й кав’ярню, пральню самообслуговування тощо.

Зазначимо, департамент економічного розвитку постійно веде роботу з інформування підприємців щодо чинних програм підтримки, актуальних грантів, навчань, консультацій тощо. На сайті Запорізької міської ради у розділі «Регуляторна політика» оприлюднено всі регуляторні рішення зі змінами, які прийняті міськрадою та виконавчим комітетом стосовно взаємовідносин влади та бізнесу.

На сайті Запорізької міської ради щомісяця та на офіційній сторінці у Facebook департаменту економічного розвитку за посиланням оновлюється інформація стосовно чинних грантових програм підтримки бізнесу.