Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

17.05.2024 12:00

У місті діє група взаємопідтримки для батьків

6647167ae6097__222bdcd3-8a21-4887-ba77-fe46aebddfba.jpg

На базі Запорізького міського центру соціальних служб вже два місяці поспіль функціонує група взаємопідтримки для тих, хто потребує допомоги. Зараз у колі уваги опинилися батьки - тобто всі, хто виховують дітей, здебільшого дошкільного віку. У переважній більшості це особи з числа внутрішньо переміщених.

Заняття у групах проходять раз на тиждень, тривалість сеансів – 2 години. За цей час психолог встигає вислухати кожного й дати слушну пораду,  пропрацювати всі запити. Такі зустрічі є повністю конфіденційними, тобто вся інформація про учасників є заритою, анонімною.

Як зазначає практичний психолог відділу соціальної роботи та оцінки якості наданих послуг Алла Сігарьова, група підтримки працює за принципом групової терапії. Цей процес відбувається за певними правилами. Пріоритет -  створення безпечного простору, в якому можна відверто і без побоювань обговорювати всі свої проблеми, і як результат – отримати допомогу і підтримку.

- Зараз кожен з нас стикається з особистісними викликами, зі страхами й тривогами. У кожного є потреба впоратися з усім цим самим і допомогти дітям зробити те ж саме. Ми розуміємо, що спокійні батьки – це спокійні діти. Батькам необхідно якось знаходити у собі ресурси для того, щоб допомагати своїм дітям. Ось вони й збираються тут і працюють над отриманням цього ресурсу, - додала Алла Сігарьова.

Серед найпоширеніших запитів, з якими батьки звертають до Центру  - поліпшення виконання покладених на них батьківських обов’язків, пошук ресурсів для цього. Адже через ситуацію, яка нині склалася в країні, чимало дітей переживають страхи, проявляють занепокоєння. Цей стан може позначатися на навчанні, спілкуванні з оточуючими і пошуку порозуміння з ними. Логічно, що всі ці проблеми лягають на плечі дорослих.

- Вже після першої зустрічі учасники зазвичай відчувають полегшення. Вони самі кажуть, що відчувають спокій наприкінці зустрічі і приходять сюди для того, щоб набратися сил, - додала Алла Сігарьова.

Група не обмежена часовими рамками, тобто її функціонування безстрокове. Перш за все фахівці зважають на потреби учасників у вирішенні їхніх психологічних проблем. Більше того – запланували розширити коло й залучити, наприклад, інші категорії громадян, як-от людей старшого віку, підлітків.

Для запису у групи і отримання додаткової інформації можна звертатися за номерами телефонів: (061) 228 02 80; 067 399 12 01.