Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

18.05.2024 08:30

День боротьби за права кримськотатарського народу

66474fec151b9__татари2.jpeg

80 років тому радянський тоталітарний режим вчинив жорстоку розправу над кримськотатарським народом руками своїх катів-енкаведистів. 

Всі кримськотатарські поселення методом блискавичних облав зачистили, людей загнали як худобу в товарні вагони, а згодом змінили і всі автентичні топографічні назви. Цілий народ вирвали з корінням, позбавивши права навіть жити на рідній землі. Що це як не геноцид?

Дуже важким і довгим був шлях повернення кримських татар на свою батьківщину, після розпаду срср. Але росія у 2014 році знову вдалася до імперських методів поневолення. Вже десять років кримські татари живуть на своїй землі, але в окупації. Переслідування, насильницькі зникнення, вбивства, позбавлення свободи слова та віросповідання, мілітаризація дитинства. Киримли змусили жити на землі їхніх предків постійно озираючись, або й знову полишати Крим. А натомість, витісняючи корінний народ, російські колонізатори заселяють півострів «понаєхавшимі» окупантами.

Материкова Україна жодного дня не забувала про вкрадений без будь-якого дотримання міжнародного права Крим. Вся Україна, яка зараз бореться за виживання, солідарна з кримськотатарським народом. Крим – це Україна, був і буде. Разом переможемо!

 

Секретар Запорізької міської ради                                                                                       Регіна Харченко