Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

18.05.2024 18:00

Об'єднуємось заради розвитку Запоріжжя

6648c147a2890__IMG_9357.JPEG

Підтримка ветеранів, європейський проспект, український культурний код – проєкти, які в нинішніх реаліях мають потужні сенси, і які міська влада має розвивати задля подальшої розбудови Запоріжжя. Про це секретар міської ради Регіна Харченко наголосила під час участі в «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024».

Форум зібрав 250 учасників - представників влади, військових, бізнесу, громадських організацій, міжнародних партнерів, освітян, медиків, волонтерів, духовенства, молоді.

Виступаючи перед присутніми Регіна Харченко зазначила, що в сучасних викликах головний сенс - це потужні флагманські проєкти розвитку прифронтових громад, ініційовані Президентом України Володимиром Зеленським, керівником офісу Президента України. А ефективний менеджмент та об’єднання зусиль обласної державної адміністрації, міжнародних партнерів, міської ради та депутатського корпусу міськради, громади забезпечують синхронну роботу на результат для нашого міста.

- Разом ми відбудовуємо будинки та допомагаємо постраждалим від атак російської армії. Під звуки сирен допомагаємо тимчасово переміщеним мешканцям. Працюємо з міжнародними партнерами над залученням зовнішніх інвестицій в наше прифронтове місто, демонструючи нові підходи у відкритості і прозорості. Всі ці дії не лише про матеріальне, вони наповнені сенсами - працювати для громади, комфортного розвитку, захисту, для перемоги. Це і є філософія відкритості, партнерства та взаємодії з громадою. І це головний сенс роботи нашої команди, - зауважила пані секретар міської ради.

Міська влада продовжує роботу в напрямку допомоги українській армії. Зокрема, місто долучилось до обласної ініціативи «Другий мільярд для збройних сил України». З міського бюджету планується виділити понад 400 мільйонів гривень, аби забезпечити підтримку наших військових, які захищають Україну. 

Важливим завданням є повернення запорізьких школярів до офлайн навчання. В рамках проєкту «Безпечна школа», триває облаштування укриттів у загальноосвітніх закладах, розробляються плани будівництва підземних шкіл, аби вже з 1 вересня маленькі запоріжці змогли сісти за парти та мали змогу розпочати повноцінне навчання.  

Як підкреслила Регіна Харченко, одним із пріоритетних напрямків є ветеранська політика. Зокрема, у Запоріжжі разом з ЮНІСЕФ буде створено унікальний Центр життєстійкості для соціальної допомоги та соціалізації захисників і захисниць. Також працюватиме офіс працевлаштування ветеранів. Крім цього, в планах – нові формати взаємодії та підтримки сімей військовослужбовців та ветеранів.

Ще один напрямок – європейський проспект.

- Зі зміною свідомості людей має змінюватись і свідомість міста. І першою європейською вулицею має стати проспект Соборний, а після - і всі райони міста, - зазначила Регіна Харченко.

Проєкт буде впроваджено в декілька кроків. Перший - імплементація коду міста з його унікальними особливостями. Другий – це збереження та відновлення історичного ареалу міста. Третім кроком є упорядкування малих архітектурних форм, приведення до ладу рекламних конструкцій тощо.

Не менш важливим напрямком є зміцнення української національної ідентичності серед мешканців міста Запоріжжя. У місті буде реалізовано унікальний проєкт «Запорізький культурний код», який стане своєрідним осередком для громадських ініціатив в сфері патріотичного виховання, популяризації української мови та розвитку культурного життя.

Підсумовуючи сказане, пані Регіна наголосила, що Запоріжжя має власні сенси, неповторну історію та культуру, а тому може і має стати безпечним містом з європейськими вулицями та українською ідентичністю.