Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

28.05.2024 13:55

Директори шкіл обговорюють потребу змін у мережі закладів

6654905b0aafd__IMG_20240524_151621.jpg

У Запоріжжі відбулось засідання Ради директорів закладів загальної середньої, дошкільної, позашкільної та професійно-технічної освіти. Обговорювалась поточна ситуація в галузі.

У департаменті освіти і науки Запорізької міськради наголосили, що цього року обсяг державної субвенції на оплату праці педагогів залежатиме від наповнюваності класів. У розрахунку береться до уваги середня наповнюваність класу – 27,5 учнів. При цьому у Запоріжжі на теперішній час цей показник складає – 26,3. Тобто місто недоотримає понад 287,7 мільйонів гривень. Цю суму доведеться компенсувати силами місцевого бюджету.

- Тому, враховуючи усі моменти, нам треба відшукати оптимальний варіант для того, щоб система освіти міста Запоріжжя змогла не просто існувати, а надавати якісні освітні послуги для наших дітей, - зазначила директор департаменту освіти і науки міськради.

Зараз це питання розглядає експертна рада, створена наказом департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації, куди увійшли керівники вишів регіону, педагоги, батьки. Крім того, ведеться обговорення в системі управління освітою міста Запоріжжя, а також серед директорів та педагогів міських шкіл.

Члени Ради директорів висловись про необхідність перегляду існуючої мережі закладів освіти.

- Зменшення контингенту і фінансування будь-яких напрямків освіти ми спостерігаємо вже 10 років. Не лише останні 3, це сталось набагато раніше. До сьогодення у нас є класи, де 30 дітей, а є ті, де їх 10. Перегляд мережі – це величезне питання, але воно потрібне та аргументоване, - зазначила директорка ЗНВК №67 Олена Малиш.

Рада директорів закладів загальної середньої, дошкільної, позашкільної та професійно-технічної освіти підтримала рішення про необхідність переглянути та трансформувати мережу міських шкіл.