Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

27.05.2024 18:34

Місто планує повернути платний проїзд у трамваях і тролейбусах

6654a82d009ae__436646101_1712727279564651_3092917758120621068_n.jpg

КП «Запоріжелектротранс» вже понад два роки забезпечує безкоштовні перевезення пасажирів трамваями та тролейбусами – згідно з рішенням виконавчого комітету від 24 лютого 2022 року. На той момент воно було вкрай необхідним, адже приймалося в умовах початку повномасштабного вторгнення рф. Зараз ситуація змінилася й рішення потребує перегляду.  

      Одна з причин – необхідність продовження забезпечення безперебійної роботи комунального громадського транспорту. За цей період міський бюджет, зокрема й комунальне підприємство «Запоріжелектротранс», максимально використовували всі наявні резерви та можливості, аби забезпечити роботу комунального громадського транспорту, вихід наявного рухомого складу на лінію. Однак зараз внутрішні резерви КП «Запоріжелектротранс» практично вичерпані - і це в умовах, коли можливості бюджету Запоріжжя обмежені.

      Як результат за період війни знизилася кількість комунальних трамваїв, тролейбусів та автобусів, які щоденно виходять на лінію. Зокрема до війни їх кількість сягала в середньому 55 трамваїв та 38 тролейбусів. Сьогодні ж  - 36 трамваїв і 20 тролейбусів. Кількість автобусів, які щоденно перевозять пасажирів, зменшилася до 51. Відповідно люди вимушені довше чекати транспорту на зупинках, зокрема й ввечері.

      На це є кілька причин. Одна з найважливіших – відсутність у комунального підприємства «Запоріжелектротранс» грошей на закупівлю достатньої кількості запасних частин та проведення своєчасних ремонтів рухомого складу. Якщо ситуація не зміниться, то стан транспорту буде погіршуватися. До того ж у підприємства вже є значна кредиторська заборгованість за придбані запчастини.

Місто і далі продовжує підтримувати «Запоріжелектротранс», але не має можливості постійно збільшувати цю підтримку, зокрема - дотувати придбання необхідної кількості запчастин. Саме тому підприємство «Запоріжелектротранс» має отримати можливість заробляти додаткові гроші за рахунок своєї діяльності. Єдиний вихід у цій ситуації, щоб не вдаватися до підвищення вартості проїзду у комунальних автобусах, відновити платний проїзд в електротранспорті.

Отже, за умови відновлення платного проїзду в електротранспорті з вартістю проїзду у 10 гривень, вдасться знизити існуючу вартість проїзду у комунальних автобусах з 12 до 10 гривень. Тобто буде встановлено єдину вартість проїзду у комунальних автобусах, тролейбусах і трамваях. Складатиме вона 10 гривень.

За підрахунками спеціалістів, це дозволить КП «Запоріжелектротранс» додатково заробити 70 мільйонів гривень. Кошти можна буде спрямувати на закупівлю запчастин, ремонт та утримання рухомого складу.

Важливо, що пасажири пільгових категорій, як і раніше, зможуть безкоштовно користуватися комунальним громадським транспортом. Серед них - ветерани війни, ветерани військової служби, учасники бойових дій, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, інваліди, пенсіонери за віком, діти до 7 років, діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних сімей, діти-інваліди, постраждалі учасники Революції Гідності та низка інших категорій.

Питання відновлення платного проїзду в електротранспорті та нової вартості проїзду в комунальному громадському транспорті планується винести на затвердження виконавчого комітету міської ради.

Більш детально про запроваджені зміни у програмі “Акценти” та телеканалі “МТМ” розповів директор з фінансово-економічних питань КП “Запоріжелектротранс” Володимир Сухачов. Перегляд доступний за посиланням

441956340_3715412962027502_6297878787975431348_n.png