Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

28.05.2024 18:00

Триває обговорення змін у системі освіти

6655f4982ed08__IMG_2102.jpg

З 1 вересня запорізьких школярів планується перевести на змішаний формат навчання. У пріоритеті – безпека і учнів, і педагогів.

При цьому гостро стоїть потреба сформувати спроможну мережу закладів середньої освіти. Це зумовлено також і в першу чергу тим, що суттєво скоротилась кількість дітей шкільного віку. Важливу роль також відіграє і фінансова складова, адже цьогоріч місто отримало менше грошей на виплату зарплат педагогам через невідповідність формульному розрахунку, за яким місто отримує державну субвенцію.

Потреба змін в існуючій мережі шкіл активно опрацьовується на різних рівнях. Зокрема, наказом департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації створена експертна рада. Також триває обговорення і в департаменті освіти Запорізької міської ради. Нещодавно відбулось засідання Ради директорів закладів загальної середньої, дошкільної, позашкільної та професійно-технічної освіти. Нині ж зміни в мережі обговорювали на засіданні колегії департаменту освіти і науки міськради.

Заступниця директора департаменту освіти і науки Наталя Вітковська ознайомила присутніх з поточною ситуацією, а також представила варіанти трансформацій, які пропонується здійснити, аби створити оптимальну мережу.

- Ми маємо прийняти виважені управлінські рішення щодо формування мережі закладів освіти, які дозволять нам створити безпечні та комфортні умови для якісного навчання учнів, а також оптимізувати наявні ресурси в галузі, - зазначила Наталя Вітковська.

Начальник Лівобережного відділу освіти Лідія Єременко зауважила, що і в попередні роки чітко простежувалась тенденція до зменшення чисельності дітей. Цього року вона особливо відчутна. До того ж є перелік Міністерства освіти і науки України щодо того, на які заклади щодо наповнюваності учнів слід звернути особливу увагу, бо вона занизька. Директор Малої гуманітарної академії Світлана Павлова також наголосила, що в її закладі середня кількість дітей з 30-31 знизилась до 26. А тому рішення про трансформацію існуючої мережі – непопулярне, але продиктоване суворою необхідністю.

У підсумку обговорення члени колегії затвердили рішення про необхідність трансформації мережі шкіл у відповідності до вимог Міністерства освіти і науки України та забезпечення належних та безпечних умов для навчання. Напрацьовані варіанти змін буде представлено на розгляд депутатів міської ради, які прийматимуть остаточне рішення.