Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

29.05.2024 14:20

Триває розробка проєкту програми охорони довкілля

6656fde9730ac__IMG_2136.JPG

У Запорізькій міській раді відбулося чергове засідання робочої групи по вирішенню питань покращення атмосферного повітря міста Запоріжжя.

В обласному центрі проводиться робота з розробки проєкту «Програми охорони довкілля щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання м. Запоріжжя».

Промислові підприємства співпрацюють з державною установою «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України», яка є розробником проєкту до цієї програми.

Вони надають розробнику необхідну інформацію для проведення аналітичних, дослідницьких та розрахункових робіт з метою обґрунтування необхідності та розробки заходів щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання.

Участь у черговому засіданні робочої групи взяв народний депутат України Сергій Штепа, представники промислових підприємств міста та громадськості.

Члени робочої групи продовжили розгляд проєкту програми, яки зараз складається з 12 пунктів з урахуванням попередніх зауважень та пропозицій членів робочої групи.

- Ми продовжуємо нашу роботу з розробки проєкту програми охорони довкілля щодо поетапного зниження викидів. На минулому засіданні інститут Марзєєва надав нам інформацію щодо розробки 12 розділів проєкту програми. У 13-му розділі, який не опрацьовується в нас, передбачено СЕО програми. Тому на минулій нашій робочій групі було прийняте рішення щодо надання підприємствами конкретних заходів технічних рішень щодо зменшення обсягу викидів забруднюючих речовин зі стаціонарних джерел на основі результатів проведення роботи в рамках проєкту програми, - зазначив заступник міського голови Андрій П’ятницький.

До засідання в онлайн-форматі також долучилися фахівчині Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва: заступниця директора Олена Турос та головний науковий співробітник лабораторії якості повітря Аріна Петросян.

Олена Турос повідомила про доопрацювання зауважень до документа, які були внесені раніше, та особливості розробки проєкту програми.

Аріна Петросян озвучила пропозиції, які були надані промисловими підприємствами щодо заходів з поетапного зниження викидів та членами робочої групи, які будуть відображені у програмі.

Фахівчині також відповіли на питання присутніх. Зокрема, нардеп Сергій Штепа, проаналізувавши конкретні пункти проєкту програми, цікавився моніторингом, контролем, особливостями реалізації програми в умовах дії воєнного стану та після завершення війни тощо.

- З одного боку програма потребує прийняття, а з іншого - доопрацювання. Оскільки і з боку екоактивістів, і з боку промислових підприємств я почув досить обґрунтовані зауваження, - сказав Сергій Штепа.

У результаті засідання було вирішено надати рекомендації Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України продовжити роботу над проєктом програми щодо стратегічної та екологічної оцінки, а після завершення надати програму на розгляд робочої групи.

IMG_2129.jpg IMG_2152.jpg