Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

29.05.2024 17:10

Благодійні організації опікуються потребами переселенців

66572e63d9453__441584529_1141704657171042_7373231873079039106_n.jpg

БО БФ «Допомога справою» у Запоріжжі функціонує вже більше чотирьох років і опікується потребами вразливих категорій населення. З початком повномасштабного вторгнення рф благодійники отримали новий виклик – підтримка внутрішньо переміщених осіб, які через ворожу агресію були змушені покинути власні домівки й переміститися до обласного центру у пошуках безпечного місця.

Як розповів волонтер БО БФ «Допомога справою» Олексій, зараз реалізується проєкт у співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC) завдяки фінансовій підтримці Гуманітарного фонду для України та ООН щодо комлексної підтримки найбільш вразливих верств населення у важкодоступних територіях і районах, в які повертаються люди. Тобто людина може вирішити всі свої питання й задовольнити базові потреби з довготривалим ефектом. Це вирішення юридичних, психологічних питань, соціальний супровід. Для внутрішньо переміщених осіб, зокрема, актуальними є питання підтримки в оформленні документів. Втім найбільше, за словами волонтерів, надходить запитів стосовно психологічного розвантаження, адже більшість людей живуть у постійній напрузі – переважно через зовнішні фактори.

- Зараз ми всі у важкому психологічному стані, у багатьох людей спостерігаються депресивні настрої. У нас проводяться як індивідуальні, так і групові психологічні консультації. До того ж ми допомагаємо набути навичок і знань, які знадобляться людям у самостійному вирішенні питань, щоб вони могли і знали, як захистити свої права, - додав Олексій.

Так, про позитивний вплив такої підтримки розповідає пані Вікторія. Жінка з міста Оріхова через початок ворожої агресії була вимушена покинути домівку й переїхати до обласного центру. У пошуках підтримки роззнайомилася з благодійниками БО БФ «Допомога справою». Зокрема, відвідує психологічні консультації і констатує позитивний ефект.

- Організатори дуже ретельно підходять до підбору тематики, до актуальності питань. Вони дають людям не тільки теоретичні знання, а й практичні. Це значно допомагає виявити потреби людей, їхні навички, сформувати нові – це те, чому ніде не вчать. Ти повертаєшся додому після занять, у свою родину, і розумієш, як упоратися з викликами, аби не нашкодити ні собі, ні іншим, - поділилася пані Вікторія.

Закриття базових потреб – це також важливий напрямок діяльності фонду. Волонтери роздають пакунки з продуктами харчування, а також спеціальні набори – з засобами гігієни, павербанками, ліхтариками. Проводять і тренінги з працевлаштування. Загалом від початку повномасштабного вторгнення гуманітарну допомогу  від благодійного фонду «Допомога справою» отримали вже понад 6 тисяч людей.