Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

30.05.2024 16:50

Запоріжжя має увійти до п’ятірки найбільш прозорих міст України

6658834468853__прозорість.jpg

Прозорість та підзвітність перед громадою – головний принцип, яким тепер керується міська влада Запоріжжя. Для того, щоб він став реальністю, необхідна спільна робота всіх підрозділів, структур міста. Для цього місто буде використовувати всі наявні можливості та ресурси. Питанням впровадження механізмів прозорості та відкритості міської влади була присвячена нарада під головуванням секретаря міської ради Регіни Харченко.

- Місяць тому на апаратній нараді ми обговорювали необхідність покращення прозорості та відкритості міської влади Запоріжжя. Ми маємо реалізувати у місті план, який допоможе покращити відкритість міської влади, рівень комунікації з громадою. Хочу наголосити, що для мене відкритість та прозорість не порожні слова, а головний принцип роботи, - зазначила секретар міської ради Регіна Харченко.  

Одним з ефективних інструментів оцінки прозорості міста, який відомий всій Україні, є рейтинг авторитетної інституції Transparency International. Його перевагою є те, що там чітко прописані складові, які дозволяють містам бути дійсно прозорими. Зокрема це оприлюднення на сайті міської ради рішень виконкому, сесій міської ради, відеотрансляцій їх засідань, регуляторних актів, інформації про поточні та капітальні ремонти, будівництво, благоустрій міста, переліку головних розпорядників бюджетних коштів та інше.

- Подібний рейтинг є інструментом, який дозволяє знизити рівень корупційних ризиків у роботі влади, впровадити належні практики прозорості муніципального управління у Запоріжжі. Містяни повинні мати право та здатність отримувати інформацію, яка їм необхідна, - сказала Регіна Харченко.

Під час обговорення наголошувалося, що виконавчі органи міської ради мають у своєму розпорядженню всю наявну інформацію, яку потрібно оприлюднювати для інформування громадян, забезпечення прозорості роботи міської влади. Необхідно забезпечити лише її своєчасне оприлюднення, і це зона особистої відповідальності керівники департаментів, управлінь, які є розпорядниками інформації з тих чи інших важливих для громадськості питань.

- Наше спільне завдання зробити все можливе для того, щоб Запоріжжя увійшло до топ п’ятірки прозорих міст України.  Адже навіть в умовах війни для запоріжців важливим залишається запит щодо прозорості та відкритості міської влади, - заявила Регіна Харченко.