Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

03.06.2024 15:20

Презентували політичний трилер «Вторгнення. операція «Дунай»

665aca9298b4e__DSC08502.jpg

Спеціальний показ та зустріч з творчою групою відбулись у кіноконцертному залі ім. О. Довженка.

Стрічку створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно, компанією ІнсайтМедіа, у копродукції України та Чехії. Фільм розповідає про події Празької весни та боротьбу народу Чехословаччини проти радянської окупації. За словами творців, зображене у фільмі максимально схоже на те, що нині переживають українці. Адже ворог продовжує діяти за старими методичками КДБ. Історія доводить, що непокаране зло повертається ще могутнішим. Тому є велика потреба розповідати про диктаторський режим і боротьбу проти нього, переконана команда фільму.

Одну з головних ролей у стрічці зіграв відомий український актор, Заслужений артист України Олександр Ігнатуша. Також серед виконавців - чеський актор і політик Томаш Тепфер, словацька акторка Зузана Маурі, українські артисти Сергій Дашевський та Олег Примогенов.

- Фільм знімав чеський режисер Петр Ніколаєв. Йому були потрібні обличчя членів політбюро - Брежнєва, Косигіна Суслова, Андропова, Шелеста. Такі обличчя він зміг знайти тільки або в Україні або в Москві. Позаяк Чехія зайняла таку ж позицію, як і весь світ стосовно росії, то обирав серед українських акторів. Мені пощастило, що саме мене він призначив на цю роль - першого секретаря ЦК КПРС України Шелеста, - розповів Сергій Дашевський.

В основі сюжету – книга Івана Філи. Локаціями до фільму стала столиця України – Київ, а також її околиці, зокрема Буча. Завершили фільмування в Польщі вже після початку повномасштабного вторгнення.

- Ми розпочали зйомки восени 2021 року, і перші кадри фільму знімали в місті Буча. Там є нечинна вже тюрма, ми використали цю локацію для того, щоб зняти сцени, коли КДБ запроторює головного героя у буцегарню і намагається його змусити підписати папери, за якими радянські війська мали б залишитись на території Чехословаччини. Він, власне, відмовляється. Дуже яскраві сцени вийшли у фільмі, драматичні. Наступні сцени планувалось фільмувати навесні вже 2022-го. Ми знайшли всі потрібні локації - Виставковий центр у Києві, палац Жовтневий, але розпочалося повномасштабне вторгнення, і знімальний процес перенесли за кордон, -  розповів продюсер фільму Андрій Суярко. 

Запоріжці зможуть переглянути стрічку у кіноконцертному залі ім. О. Довженка. 

DSC08512.jpg DSC08516.jpg DSC08593.jpg DSC08629.jpg