Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

04.06.2024 15:50

Комунальний громадський транспорт очікують зміни

665f0e7e9818c__5c36d8d3-501f-476c-ab62-57aceab31cca.jpg

Понад сімдесят прийнятих рішень, які стосуються різних сфер життєдіяльності міста, роботи галузей міського господарства. Зокрема освіти, медицини, житлово-комунального господарства, громадського транспорту, благоустрою міста, соціального захисту населення та іншого. Такими є підсумки чергового засідання виконавчого комітету міської ради, яке пройшло під головуванням секретаря міської ради Регіни Харченко. 

Було підтримано винесення на розгляд сесії рішень щодо внесення змін до міських бюджетних програм, бюджету Запоріжжя. Зокрема щодо збільшення фінансування програми обороноздатності, облаштування укриттів та інших захисних споруд цивільного захисту, ремонту міських доріг та тротуарів, міської програми соціального захисту та іншого. Рішення з цього приводу мають бути прийняті на найближчій сесії міської ради.

Одне з найважливіших питань для запоріжців – виконавчий комітет погодив винесення на сесію міської ради рішення про повернення платного проїзду у міських трамваях та тролейбусах.

Комунальне підприємство «Запоріжелектротранс» вже понад два роки забезпечує безкоштовні перевезення пасажирів трамваями та тролейбусами. Однак зараз внутрішні резерви КП «Запоріжелектротранс» практично вичерпані, а можливості бюджету Запоріжжя обмежені. Поступово зменшується кількість комунального транспорту, який виходить на лінію. Підприємство «Запоріжелектротранс» має отримати можливість заробляти додаткові гроші за рахунок своєї діяльності. В іншому випадку буде складно забезпечити стабільну роботу комунального громадського транспорту.

Важливо, що пасажири пільгових категорій, як і раніше, зможуть безкоштовно користуватися комунальним громадським транспортом. Це не лише ті категорії, які передбачені законом, а й низка інших. Це стосуватиметься комунальних автобусів, трамваїв та тролейбусів.

Серед пільгових категорій ветерани війни, ветерани військової служби, учасники бойових дій, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, інваліди, пенсіонери за віком, діти до 7 років, діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних сімей, діти-інваліди, постраждалі учасники Революції Гідності та низка інших категорій.

Разом з тим виконавчий комітет підтримав встановлення нового тарифу на проїзд у комунальному громадському транспорті. Він має становити 10 гривень. На відміну від 12 гривень наразі у комунальних автобусах. Це стосуватиметься як комунальних автобусів, так і трамваїв та тролейбусів, у випадку прийняття сесією рішення про відновлення платного проїзду в електротранспорті. Рішення має вступити в силу після його публікації.

Низка рішень також стосувалася роботи громадського транспорту. Зокрема визначено тимчасового перевізника, який обслуговуватиме маршрут №54. Угоду з попереднім перевізником розірвано через невиконання ним умов договору на перевезення пасажирів. Для того, щоб не залишати людей без громадського транспорту, на цьому маршруті визначено тимчасового перевізника. Також подовжено договори на обслуговування низки автобусних маршрутів громадського транспорту. 

На виконкомі погоджено розмір плати та встановлення пільг на навчання учнів мистецьких шкіл міста Запоріжжя на 2024-2025 навчальний рік. Оплату встановлено у розмірі від 200 до 600 гривень на місяць, залежно від фаху, за яким навчаються діти. Також продовжують діяти пільги для низки категорій, як і минулого навчального року.

Виконавчий комітет прийняв рішення про демонтаж 22 малих архітектурних форм, переважно кіосків, які встановлені на території міста без належних дозвільних документів. Міська влада продовжує працювати над покращенням зовнішнього вигляду міста.