Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

05.06.2024 10:30

Результати досліджень води на міських пляжах

6660126c065bb__IMG_2180.jpg

У Запоріжжі продовжує діяти заборона купання на міських пляжах. Разом з тим фахівці системно проводять дослідження якості води та піску на пляжах міста.

Як повідомили у відокремленому підрозділі «Запорізький відділ ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», 23 травня було відібрано проби води та піску на узбережжі громадських пляжів  Центральному (права та ліва сторона), Правобережному, пляжу по вул. Лейтенанта Шмідта на відповідність «Гігієнічним нормативам якості води водних об’єктів для задоволення питних, господарського побутових та інших потреб населення» № 721 від 02.05.2022 р., «Державним санітарним правилам планування та забудови населених пунктів» № 173-96, «Гігієнічним регламентам допустимого вмісту хімічних речовин у ґрунті» № 595 від 14.07.2020 р.

За результатами досліджень у пробах річкової води на мікробіологічні показники зареєстровано перевищення нормативів на Центральному пляжі (права сторона); на Правоборежному пляжі за показником лактозопозитивні кишкові палички (ЛКП).

У пробах річкової води на санітарно-хімічні показники зареєстровано перевищення нормативів за показниками забарвлення, рН (водневий показник) та ХСК (хімічне споживання кисню) на Центральному пляжі (права сторона); за показниками забарвлення, рН  на Центральному пляжі (ліва сторона); за показниками забарвлення, завислі речовини, рН, розчинений кисень, ХСК на Правобережному пляжі; за показниками забарвлення, рН, розчинений кисень на пляжі по вул. Лейтенанта Шмідта.

У пробах річкової води на паразитологічні дослідження вміст пестицидів та в пробах піску на санітарно-мікробіологічні, паразитологічні, санітарно-хімічні показники, на вміст пестицидів - відхилень не зареєстровано.

Патогенна мікрофлора в досліджених пробах не виявлена.

Фахівці закликають запоріжців і гостей міста прислухатися до їхніх порад, бути відповідальними та утриматися від купання в річці Дніпро та інших водоймах.