Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

12.06.2024 13:10

Не купуйте продукти харчування у «стихійників»

666974dd93307__660528edc61c8__стихійна-торгівля-15.11.jpg

Фахівці закликають запоріжців не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі. Адже продукти, які можна там купити, не проходять необхідні перевірки на якість. Як результат їхнє споживання може призвести до харчових отруєнь та серйозних захворювань.

Шкода здоров’ю є найнебезпечнішим наслідком стихійної торгівлі. Саме неякісні продукти, куплені у несанкціонованих місцях - головна причина харчових отруєнь. Безпечні покупці, нехтуючи власним здоров’ям та здоров’ям своїх близьких і рідних людей, споживають товари сумнівної якості, куплені на стихійних ринках. Як наслідок – мають харчові отруєння та змушені витрачати чималі кошти на медикаменти.

Стихійна торгівля має й інші негативні фактори. Серед них:

- продаж продуктів харчування, які не мають сертифікатів та не пройшли перевірку якості;

- неофіційне працевлаштування продавців;

- перешкоджання проїзду транспорту та проходу пішоходів на тротуарах;

- антисанітарія та залишене сміття;

- нечесна конкуренція щодо продавців, які торгують на офіційних ринках.

З настанням весняно-літнього періоду зазвичай зростає кількість місць стихійної торгівлі. Перш за все цьому сприяє те, що громадяни надають перевагу продуктам харчування, які реалізують з землі та не замислюються про їхню якість, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувались. Не постає питання у любителів купувати з землі нібито «домашнє» - в якій мірі можна нашкодити здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків.

Допомогти подолати стихійну торгівлю може власна відповідальність покупців за вибір місця купівлі продуктів. Крім того, відповідальне ставлення - це запорука збереження здоров’я і профілактики цілої низки захворювань, пов’язаних із вживанням неякісних продуктів.