Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

12.06.2024 16:30

Кожен, хто розміщує у своєму житлі ВПО, має право на грошову компенсацію

6669a114133ce__4aa7c28d-e802-40f9-b286-de8a3888e3bd.jpg

Власникам житла, які безкоштовно прихистили внутрішньо переміщених осіб, запроваджено гарантовану підтримку в розмірі 14,77 грн за один людино-день розміщення для компенсації понесених витрат за кожну розміщену особу. Це регламентує Постанова Кабінету Міністрів України від 19.03.2022 № 333 (зі змінами).

Зважаючи на ситуацію, яка склалася в країні, департаментом адміністративних послуг докладаються максимальні зусилля, аби послуги, які користуються найбільшим попитом серед містян, можна було отримати у ЦНАПі або його територіальних підрозділах. Саме однією з таких послуг є компенсація власникам житлових приміщень за тимчасове поселення внутрішньо переміщених осіб, котрі мають щомісяця до 5 числа подавати відповідні заяви.

- З огляду на це ІТ-відділом департаменту адміністративних послуг було передбачено можливість – вона вже запроваджена і працює більше 2 років у нас – надсилати заяви на сайт ЦНАПу в електронному вигляді, а  також на електронну пошту департаменту . Відповідні заяви відпрацьовуються і передаються суб’єкту надання адміністративної  послуги. Це не виключає можливість звернення до ЦНАПу і отримання цієї послуги. Але це значно скорочує часові витрати – навіщо тоді ходити до ЦНАПу, подавати цю заяву, якщо можна вдома, самостійно за допомогою близької людини відправити відповідну заяву на пошту департаменту, - зазначила заступниця директора департаменту адміністративних послуг міськради Марина Глущенко.

Нагадаємо, особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, зобов’язана не пізніше ніж протягом наступного робочого дня розміщення внутрішньо переміщених осіб подати до Центру надання адміністративних послуг міста або його територіальних підрозділів повідомлення, у якому зазначається інформація кожної з розміщених осіб. До повідомлення додаються наступні документи:

  • документ, який посвідчує заявника (паспорт України та ІНН);
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  • копії доівдок ВПО та їх паспорти;
  • ІНН.

Після реєстрації повідомлення для отримання компенсації необхідно не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подати до ЦНАПу заяву за встановленою формою. Заяви приймаються виключно з 1 по 5 число місяця відповідно до графіку роботи ЦНАПу. Заява заповнюється в повному обсязі з урахуванням проживання кількості людино-днів у відповідному періоді, особисто в ЦНАП або електронною поштою.