Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

18.06.2024 17:35

Впровадження «Коду міста» розпочнеться з головного проспекту Запоріжжя

6671c9e8c11ad__photo_2024-06-18_16-18-26.jpg

Запоріжжя повинно мати європейський вигляд, який відповідає сучасним вимогам. Це важливо як для запоріжців, так і для майбутніх туристів, які відвідуватимуть наше місто після перемоги України. І розпочинати працювати над цим необхідно вже зараз, навіть в умовах війни.

Одна зі складових цієї роботи – впровадження «Коду міста», концепції архітектурного середовища міста Запоріжжя. Його було розроблено у нашому місті з залученням фахівців, науковців, представників громадськості. Розробку та майбутнє впровадження «Коду міста» обговорили на загальноміській нараді з актуальних питань життєдіяльності міста.

Зазначимо, «Код міста» передбачає створення єдиних принципів облаштування міського середовища, збереження об’єктів культурної спадщини, сприяння забезпеченню єдності та комплексного підходу до благоустрою міста Запоріжжя, формування конкретних образів міста, його належного сприйняття з урахуванням багатої історії Запоріжжя.

- Хочу подякувати всім фахівцям, науковцям, митцям, представникам громадськості, які свого часу долучилися до створення «Коду міста». Також важливо зазначити, що кожен на своєму місті може багато зробити для того, щоб місто було кращим. Просто не встановлюючи без дозволу малі архітектурні форми, не вішаючи зовнішню рекламу, яка спотворює вигляд міста. І це не потребуватиме додаткових витрат, - зазначила секретар міської ради Регіна Харченко.

«Код міста» включає низку довідників, які визначають вимоги до облаштування фасадів будівель та споруд, магістралей та вулиць, елементів дорожньо-транспортної інфраструктури, організації вело-пішохідних, пішохідних маршрутів загальноміського значення, скверів та внутрішньоквартальних територій. Зокрема це стосується вимог до вітрин, адресних показників будинків, банерів та рекламних конструкцій, зовнішнього освітлення, малих архітектурних форм, пішохідних переходів, велодоріжок та іншого.

Секретар міської ради Регіна Харченко наголосила, що впровадження «Коду міста» необхідне для Запоріжжя. І його необхідно розпочинати з проспекту Соборного.

- Першим етапом впровадження «Коду міста» має стати проєкт «Європейський проспект». Саме на прикладі головного проспекту Запоріжжя ми маємо продемонструвати запоріжцям, як це має бути у реальності. І ми розпочнемо робити це саме зараз, - сказала Регіна Харченко.  

За підсумками наради профільні заступники міського голови отримали низку доручень щодо реалізації проєкту «Європейський проспект». Зокрема вони стосувалися демонтажу низки незаконно встановлених малих архітектурних форм та зовнішньої реклами, інвентаризації малих архітектурних форм, розташованих на проспекті Соборному та іншого. Про результати цієї роботи заступники міського голови мають доповісти за місяць.