Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

19.06.2024 13:45

Запоріжжя продовжує виділяти кошти на допомогу військовим

6672d06521588__1S5A0204.JPG

Досить часто питання, які стосуються різних сфер життєдіяльності міста, роботи  міського господарства, потребують оперативного вирішення. Зокрема для цього необхідне прийняття рішень міської ради. Саме для прийняття таких першочергових рішень сьогодні було скликано позачергову сесію міської ради, яка пройшла під головуванням секретаря міської ради Регіни Харченко.

Серед пріоритетних питань як завжди обороноздатність міста та допомога військовим, покращення цивільного захисту населення, допомога малозабезпеченим запоріжцям, підтримка людей, які втратили житло внаслідок російських обстрілів.

- Основний виклик для міста зараз безпека мешканців, допомога військовим. Активно співпрацюємо у цих питаннях з керівництвом Запорізької обласної військової адміністрації. Зокрема за останній час місто спрямувало на підтримку військових 318 мільйонів гривень, - зазначила секретар міської ради Регіна Харченко.

На сесії було внесені зміни до міської програми підтримки обороноздатності та забезпечення безпеки і правопорядку в місті Запоріжжі на 2024 рік. У результаті місто додатково спрямувало понад 68,6 мільйонів гривень Запорізькій обласній державній адміністрації для надання допомоги й забезпечення потреб частин та підрозділів Сил безпеки та оборони України. Тепер загальний обсяг фінансування цієї міської програми становитиме більше 318,6 мільйонів гривень. Разом з програмою закупівлі дронів – 368,6 мільйонів гривень.

Зазнала змін також міська програма надання фінансової підтримки мешканцям Запоріжжя, житло яких зруйноване або стало непридатним для проживання внаслідок обстрілів. Тепер щомісячну допомогу від міста у 10 тисяч гривень також зможуть отримувати запоріжці, які отримали від держави житловий сертифікат на придбання нового житла замість зруйнованого та припинили при цьому право власності на своє зруйноване житло у встановленому законом порядку.

Таку допомогу вони отримуватимуть до моменту реалізації житлового сертифікату та набуття права власності на житло у прийнятих в експлуатацію житлових будинках.  При цьому тепер виплата допомоги може припинятися не через три, а через дванадцять місяців після місяця, в якому прийняте рішення виконкому Запорізької міської ради про затвердження рішення комісії щодо надання компенсації за знищене житло.

Місто надало дозвіл на укладання договорів користування земельними ділянками для будівництва сучасних протирадіаційних укриттів у п’яти школах Запоріжжя. Прийняте цього рішення сприятиме будівництву згаданих укриттів, покращенню безпеки дітей, педагогів. 

Також були відкориговані міські програми, які стосуються галузі освіти. Понад 6,6 мільйонів гривень направлено на облаштування п’яти шкіл системами протипожежної сигналізації.   Більше 17,4 мільйонів гривень – на створення навчально-практичних центрів сучасної професійної (професійно-технічної) освіти у трьох професійно-технічних навчальних закладах  міста.

Внесені зміни до програми використання коштів депутатських фондів у 2024 році. Зокрема понад три мільйони гривень направлено на надання фінансової допомоги громадянам міста, що опинилися у скрутній ситуації (за їх заявами).  606,9 тисяч з депутатських фондів - на грошову допомогу військовослужбовцям на придбання дронів, військового обладнання та спорядження.

- Зараз завдання міської влади зробити все необхідне для того щоб люди розуміли, що життя продовжується, містяни пишалися рідним містом, пишалися тим, що вони є запоріжцями. Один з напрямків цієї роботи – реалізація проєкту «Європейський проспект». Маємо продемонструвати яким має бути та буде наше місто, - наголосила Регіна Харченко на брифінгу після сесії міської ради.