Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

18.07.2024 16:50

«Затишна домівка»: допомога під час війни

66991b5c912a4__5244531857763198494.jpg

Комунальний заклад «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка» працює у Запоріжжі майже 6 років та надає прихисток жінкам з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах чи постраждали від домашнього насильства.

На базі установи функціонують два відділення – для матерів з дітьми та «Соціальна квартира». З 1 січня по 1 липня послугами закладу скористались 46 осіб. З них 6 дітей проживали у соціальних квартирах, ще 12 родин (загалом 40 осіб) отримали соціальні послуги підтриманого проживання, харчування, кризового реагування та соціальної адаптації. Порівняно з аналогічним періодом минулого року цьогорічні показники менші. Було 54 особи, нині – 46 отримувачів соціальних послуг. У «Затишній домівці» це пов’язують з безпековою ситуацією.

- Місто залишається прифронтовим, є постійні «прильоти», тому матері з дітками обирають евакуацію в західні області або за кордон,  - зазначила директорка КЗ «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка» Світлана Адаменко.

Нині у закладі проживають 16 осіб. З них 3 – мешканці «соціальних квартир», ще 13 – проживають у відділенні для матерів з дітьми. Нагадаємо, причинами для проживання в закладі є:

  • відсутність житла;
  • відсутність коштів для оренди  житла;
  • евакуація з окупованої території під час воєнної агресії;
  • відсутність/втрата документів, необхідність їх відновлення;
  • неналежні умови проживання;
  • домашнє насильство.

У «соціальних квартирах» можуть проживати діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування віком 16-18 років, а також повнолітні особи цієї категорії, які ще не отримали власного житла.

У закладі жінки та діти отримують повний соціальний супровід – їм допомагають оформити необхідні документи, знайти роботу, покращити умовити проживання. Доступні послуги юриста, крім того, і мами, і дітки можуть отримати допомогу психолога.