Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

25.07.2024 09:40

У Запоріжжі вдалося зменшити кількість та тривалість відключень електроенергії

66a27350829a2__Зменшено_кількість_та_тривалість_відключень_у_Запоріжжі!_3.png

Сьогоднішня ситуація в енергетиці – результат злочинних дій росії, коли ворог завдавав постійних ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури, намагаючись знищити українську енергетику. Це злочинні дії, які не досягли мети. Енергетики самовіддано працюють, забезпечуючи електропостачання.

Разом з тим такі дії злочинного путінського режиму не могли не призвести до погіршення ситуації в українській енергетиці. Це торкнулося усіх регіонів України. У тому числі Запоріжжя та Запорізької області. Енергетики продовжують відновлювати пошкоджені об`єкти, налагоджувати роботу енергосистеми.

Один з елементів стабілізації ситуації в енергосистемі – застосування стабілізаційних відключень. Їх застосовують у різних регіонах України. Зокрема у Запоріжжі.

Зараз завдяки зусиллям енергетиків ситуація в енергетичній сфері розпочала покращуватися і робота триває.  Щоб частково покрити дефіцит в енергосистемі, спеціалісти «Енергоатому» завершили плановий ремонт атомного енергоблока на два тижні раніше запланованого строку. Це додало в систему 1 ГВт потужності і вже дозволило послабити графіки відключень. Це вже почали відчувати українці. Найближчими днями ще будуть суттєві покращення, якщо росія не буде продовжувати обстрілювати енергообʼєкти.

Разом з тим у Запоріжжі та Запорізькій області триває робота, щоб стабілізаційні відключення були більш справедливими. Останнім часом у Запоріжжі збільшено кількість будинків та інших об’єктів, до яких застосовуються стабілізаційні відключення. До графіків погодинних вимкнень включено будинки, що живляться від однієї лінії з критичною інфраструктурою. Також у Запоріжжі було відключене зовнішнє освітлення. Це дало можливість зменшити навантаження на будинки, які відключали постійно.  

Всі ці зусилля допомогли стабілізувати ситуацію з відключеннями. Результат – кількість споживачів, у яких вимикають електроенергію, збільшилась на 12 відсотків. Це дозволили зекономити 6 МВт електроенергії у кожній черзі. Завдяки цьому середня тривалість вимкнень стала в межах чотирьох годин поспіль, наблизитися до режиму чотири на чотири години при відключеннях. Хоча раніше вимкнення за деякими чергами могли складати шість та більше годин поспіль. Також зараз у Запоріжжі знеструмлюються не більше трьох черг споживачів одночасно замість чотирьох, як було раніше.

Зазначимо, також у Запоріжжі ведеться активна робота над оснащенням котелень концерну «МТМ» когенераційними установками. За словами фахівців, після встановлення та запуску їх потужностей вистачить для забезпечення роботи котелень в осінньо-зимовий період за відсутності централізованого електропостачання у випадку нових ракетних ударів.