Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

20.08.2024 14:40

Відкрився притулок для постраждалих від домашнього насильства

e3c91291-85b2-4fb3-aadf-f9f5d84025fe.jpg

Новий спеціалізований заклад - Притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (з функцією кризових кімнат) Запорізького міського центру соціальних служб - відтепер працює у місті.

У Запоріжжі вже рік успішно працюють кризові кімнати, де постраждалі від домашнього насильства мають змогу отримати тимчасовий прихисток. У таких кімнатах жінки й діти можуть перебувати до 10 діб, але цього терміну для 10-15% постраждалих здебільшого недостатньо. Вони потребують влаштування до інших закладів для подальшого безпечного перебування. Тож в Запоріжжі створили спеціальний притулок, де постраждалі жінки та діти можуть отримати довготриваліший прихисток від кривдника, а також психологічну та юридичну допомогу.

- Термін проживання у притулку складає до 90 діб з можливістю його продовження. Це значно збільшує час для переживання особою, яка постраждала від домашнього насильства, своєї проблеми. Є можливість попрацювати з психологом для зміни своєї поведінки та поглядів. А також налагодити своє життя й знайти якісь ресурси, щоб надалі не потрапляти в такі ситуації, - розповіла директорка Запорізького міського центру соціальних служб Людмила Токарєва.

Спеціалізований притулок відкрили в рамках реалізації проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства», при взаємодії Запорізької міської ради з Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA), а також за підтримки ФБ «Посмішка ЮА», БФ «Право на захист», громадської організації «Схід СОС» та інших.

З боку міської влади було виділено приміщення для притулку та виконано роботи з налагодження усіх комунікацій. Благодійники допомогли з проведенням ремонту в приміщенні та облаштуванні кімнат.

- На превеликий жаль такі спеціалізовані центри у нас на сьогодні дуже затребувані. Наприклад, минулого року в кризових кімнатах перебувало 105 людей. Наймолодшому відвідувачу було 2 місяці, а найстаршому - 86 років. Останнім часом кількість осіб, яким потрібна така допомога, зростає. На це впливає соціально-економічна ситуація й військові дії. Щиро дякуємо усім партнерам, які долучилися до створення та облаштування притулку в нашому місті, - зазначив заступник міського голови Андрій П’ятницький.

Простір притулку облаштовано таким чином, щоб і дитина, і мати відчували себе спокійно, затишно та безпечно. Там наявні кімнати гігієни для прання речей, кухня, облаштована усією необхідною технікою та приладдям, є простір для групової роботи, а також три кімнати, розраховані на 10 людей та додатково створено два спальні місця для новонароджених. У кожній кімнаті є робоче місце з ноутбуком, підключеним до інтернету. Крім того, у притулку є постільна білизна, рушники, засоби гігієни тощо.

На постійній основі у закладі працює психолог та соціальні працівники.

Адреса притулку для постраждалих від домашнього насильства або насильства за ознакою статті не розголошується. Потрапити до нього постраждалим можна, викликавши поліцію або звернувшись за допомогою до спеціальної мобільної бригади. 

0b61e13c-8cb9-4c4c-b331-d7295045055e.jpg e4c7e6c3-c14c-43ef-b944-4aceea751883.jpg 8e3b5128-f872-4677-8d1a-b9c10bbd5e88.jpg b27807d3-f4e3-4678-8952-170851c90064.jpg