Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

07.09.2024 12:50

Запоріжці обговорили проєкт міської програми поетапного зниження викидів забруднюючих речовин в атмосферу

9c2809ab-4be7-4daa-838e-38618370eb72.jpg

Стан атмосферного повітря – важливе питання для запоріжців. Навіть в умовах війни. Саме тому місто розробляє Програму охорони довкілля щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин суб`єктами господарювання м. Запоріжжя. Її почали розробляти практично одразу після внесення змін до законодавства, відповідно до вимог статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». Фактично Запоріжжя стало першим містом України яке згідно з новим законодавством готує таку програму. У Запоріжжі відбулось громадське обговорення проєкту програми охорони довкілля щодо поетапного зниження викидів у Запоріжжі. Над документом працювали  з червня 2023 року.

Головний принцип розробки програми - науковий підхід. Тому розробником програми стала авторитетна наукова установа – Державна установа «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва Національної академії медичних наук України». Це провідний український інститут, який має багатий досвід розробки програм подібного спрямування. Фахівці інституту успішно працюють не лише в Україні. Вчені інституту  співпрацюють з Великою Британією, США, Японією, Польщею, Швейцарією, Італією, Фінляндією. Протягом останніх років вони провели 23 спільні міжнародні наукові дослідження.

- Розробником програми є державна установа, інститут громадського здоров’я ім. Марзєєва Національної академії медичних наук України. Це наукова установа зі світовим ім’ям, - зазначає начальник управління з питань екологічної безпеки міської ради Гліб Золотарьов.

18 липня 2024 року інститут ім. Марзєєва надав підготовлений проєкт програми. Наразі він, відповідно до законодавства, проходить процедуру стратегічної екологічної оцінки. Після проходження всіх необхідних процедур програму мають винести на затвердження депутатів міської ради. У випадку прийняття програми місто нарешті отримає ефективний інструмент для поступового покращення стану атмосферного повітря у Запоріжжі.

         Зазначимо, до виконавчого комітету міської ради 12 серпня 2024 року надійшло повідомлення про ініціативу щодо проведення громадських слухань про включення до проєкту Програми охорони довкілля щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин суб`єктами господарювання міста Запоріжжя заходів для зниження концентрації фенолу і формальдегіду.

Оновлена міська влада Запоріжжя будує свою роботу на принципах відкритості та прозорості, підзвітності перед громадою. Це означає, що всі важливі для громади питання мають обговорюватись з активною громадськістю. Не менш важливо враховувати думку містян при прийнятті важливих рішень.

Саме тому секретар міської ради Регіна Харченко підписала розпорядженням міського голови від 23 серпня 2024 року № 213 р «Про проведення громадських слухань», їм було визначено місце та час проведення громадських слухань. Громадські слухання відбулись у п’ятницю, 6 вересня.

- Півтора роки тривала робота з розробки програми. Це фактично єдина подібна програма в Україні, яка зараз розробляється. Міська влада керується принципами прозорості та відкритості. Саме тому були скликані громадські слухання. Секретар міської ради Регіна Харченко підписала відповідне розпорядження. Кожен учасник громадських слухань зможе виступити, висловити свої аргументи з приводу важливого для міста питання, - зазначив заступник міського голови Андрій П’ятницький на початку громадських слухань.

Начальник управління з питань екологічної безпеки міської ради Гліб Золотарьов ознайомив учасників громадських слухань з історією розробки програми. Також він проінформував про розробку та затвердження технічного завдання на якому базується підготовлений фахівцями проєкт програми.

- З самого початку представники громадськості брали участь у розробці проєкту програми. Починаючи з розробки та затвердження технічного завдання для підготовки програми. Саме спираючись на це технічне завдання інститут імені Марзєєва і розробляв програму, - сказав Гліб Золотарьов.

За словами начальника управління з питань екологічної безпеки міської ради, у випадку прийняття учасниками реалізації програми стануть 20 основних підприємств-забруднювачів повітря міста, близько 100 підприємств III групи, які мають паливовикористовуюче обладнання, що працює на твердих видах палива.

Учасники обговорення мали можливість задати питання представникам міської влади, інституту імені Марзєєва. Кожен бажаючий зміг внести свої пропозиції на громадських слуханнях. Вони були досить різноманітними. Серед них, зокрема, пропозиції доопрацювати проєкт програми та внести до нього низку доповнень та змін, пропозиція прийняти розроблений проєкт програми та вже у подальшому вносити необхідні зміни до затвердженої програми та інші.

Під час обговорення виникли питання щодо врахування у програмі досліджень викидів фенолу та формальдегіду. Фахівці інституту імені Марзєєва  у відповідь зазначили, що почати варто з ґрунтовного дослідження проблеми  на рівні міста. Адже, спираючись на досвід неіндустріальних українських агломерацій, ключовим джерелом таких викидів у цих містах є саме автотранспорт.

Учасники дискусії наголошували, що головне у подібних обговореннях – конструктивний діалог, зокрема між владою та громадою. Наголошувалося, що важливо враховувати всі чинники забруднення повітря і втілювати дієві рішення для зниження їх негативного впливу.

Заступник міського голови Андрій  П’ятницький підкреслив, що розробка програми стала результатом масштабної наукової роботи. Багато пропозицій, які прозвучали під час слухань вже були раніше опрацьовані інститутом імені Марзєєва та враховані у програмі. Однак проведення подібної дискусії ще раз підтверджує, що міська влада Запоріжжя відкрита для діалогу з громадою.