Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

10.09.2024 14:10

Обговорили церемонію гідного поховання загиблих військових

97fea878-d5f6-4eb0-a732-a2314b070a4d.jpg

Основною темою чергового засідання Консультативної ради жінок загиблих Героїв стало одне з болючих питань – поховання військовослужбовців, які віддали свої життя за Україну.

До участі у засіданні ради долучилися начальниця управління праці, виконуюча обов'язки директора департаменту з питань ветеранської політики Запорізької міської ради Олена Швець, начальник СКП «Запорізька ртитуальна служба» Максим Дмитрієв, представниця Шевченківського РЦТК та СП Наталія Волошина та менеджерка дружнього простору до жінок та дівчат «Вільна» Олександра Урванцева.

- Поховання загиблих військових – це перша шана полеглого Героя, тому урочисте поховання має велике значення, - зазначила на початку засідання голова ради Галина Гончаренко.

Наталія Волошина повідомила присутнім про порядок ритуалу військового поховання в ЗСУ, особливості та проблеми при похованні військовослужбовців, рідні яких знаходяться на тимчасово окупованих територіях чи за кордоном, механізм сповіщення родин загиблих та інші нюанси своєї роботи з родинами загиблих Героїв.

Максим Дмитрієв нагадав, що у Запоріжжі діє Міська цільова програма функціонування галузі ритуального обслуговування на 2023-2025 роки. Згідно з цією програмою коштом міської територіальної громади та субвенції від Запорізької обласної державної адміністрації передбачено здійснення відшкодування витрат на поховання (перепоховання) військовослужбовців, які загинули під час бойових дій у зв’язку з військовою агресією росії проти України.

- Сума відшкодування витрат на перше поховання у 2024 році складає 17 тис. 100 грн. Наразі планується значне підвищення суми відшкодування витрат на перше поховання, що може бути затверджено навіть у 2024 році, - сказав Максим Дмитрієв.

Крім того, згідно з міською програмою на 2024 рік коштом міської територіальної громади передбачено здійснення відшкодування витрат на 73 намогильні камені для увічнення пам’яті загиблих Захисників і Захисниць України, місце проживання яких на момент загибелі було зареєстровано у Запоріжжі, на загальну суму 4  млн 993 тис. грн.

У ході засідання підіймалися також питання, які стосуються родин ветеранів. Зокрема, керівниця новоствореного департаменту з питань ветеранської політики Олена Швець розповіла про особливості роботи їх підрозділу та розробки Єдиної міської комплексної програми з питань ветеранської політики.

- Основна мета департаменту ветеранської політики – створення єдиного вікна задля ефективної роботи з ветеранами та членами їхніх родин, - підкреслила Олена Швець.

Представниця благодійної організації Олександра Урванцева ознайомила жінок та матерів загиблих Героїв з сервісами простору «Вільна», заходами, які там проходять, та розповіла про групи підтримки жінок з сімей ветеранів.

Підбиваючи підсумки зустрічі, учасниці Консультативної ради поставили на меті опрацювати питання створення «єдиного вікна» по роботі з родинами загиблих, а також опрацювати звернення до Верховної Ради або Міністерства оборони України щодо стандарту протоколу сповіщення родин загиблих.

05df59ae-74ad-4732-ad79-fc8c68b9785a.jpg 818e4c93-ccb3-4e19-a5a2-33574bfc46c2.jpg 5654ad2e-ea8e-4333-a14c-1f974ce28af8.jpg