Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

12.09.2024 13:45

Обговорили проблеми домашнього насильства

89ee9722-e000-4690-a998-0e2af29ae582.jpg

Після тривалої перерви у Запорізькій міській раді провели засідання координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та протидії торгівлі людьми в Запоріжжі.

Участь у нараді взяли секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко, заступник міського голови Сергій Білов, фахівці профільних департаментів та управлінь міськради й інших структурних підрозділів, представники суду, поліції, громадських та благодійних організацій.

- Ми завжди говоримо про те, що країна – це люди й ми маємо турбуватися про кожного та кожну. Питання домашнього насильства під час воєнного стану набрало нових обертів. Людям важко і вони потребують підтримки. Наша задача, як органів місцевого самоврядування, цю підтримку надати, - зазначила Регіна Харченко.

Як повідомила начальниця відділу по роботі з молоддю управління по роботі з молоддю та сім’єю департаменту спорту, сім’ї та молоді Запорізької міської ради Вероніка Шостак, У 2023 році до ГУНП у Запорізькій області надійшло 4 202 заяви-повідомлення про факти домашнього насильства або насильства за ознакою статті на території громади, з яких 1 631 заява підтвердилася. З них – 1 096 постраждалих жінок, 219 – чоловіків, 306  –  дітей. Було відкрито 1 543 справи.

Протягом 6 місяців 2024 року – 1 759 заяв-повідомлень, з яких підтвердилося 756. Серед постраждалих було 564 жінки, 82 чоловіки та 110 дітей. Було відкрито 744 справи.

Під час засідання говорили про важливість залучення медичних працівників, проведення профілактичних заходів, щоб попередити домашнє насильство у місцях масового проживання переселенців, в освітніх закладах.

Порушили також питання розробки єдиної програми протидії домашньому насильству, налагодження взаємодії всіх ланок, які працюють у цьому напрямку, реалізацію «Типової програми для кривдників», роботи притулку для постраждалих від домашнього насильства.

Засідання координаційної ради планують проводити системно один раз на місяць.