Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

30.09.2024 16:40

Власники пошкодженого та зруйнованого житла отримують допомогу

28017122-30cb-4f93-8138-8fcbf7719a8f.jpg

Запоріжці пільгових категорій отримують з бюджету міста разову допомогу 15 тисяч гривень на ремонт житла, а власники зруйнованого – щомісячну фінансову допомогу в розмірі 10 тисяч гривень.

У січні 2023 року рішенням Запорізької міської ради була затверджена Програма надання фінансової підтримки мешканцям м. Запоріжжя, житло яких було зруйноване або стало непридатним до проживання внаслідок ракетних обстрілів, диверсій тощо, спричинених військовою агресією російської федерації. Фінансування програми здійснюється коштом бюджету Запорізької міської територіальної громади.

- Для оформлення цієї допомоги людина має з заявою та пакетом документів прийти до Центру надання адміністративних послуг або його територіальних підрозділів. Право на отримання цієї допомоги розповсюджується на власників, співвласників та користувачів житла, на яких видано ордер або на підставі договору найму, - розповіла заступниця начальника управління - начальниця відділу надання адресної допомоги управління місцевих соціальних програм департаменту соціального захисту населення Запорізької міської ради Ірина Кравець.

Розмір матеріальної допомоги становить 10 тисяч гривень щомісяця починаючи з місяця, в якому житло було зруйновано.

До переліку необхідних документів для оформлення допомоги входить акт обстеження технічного стану житлового приміщення. Надалі для отримання матеріальної допомоги людині щомісяця необхідно подавати заяву до ЦНАПу в паперовій або електронній формі з накладанням електронного цифрового підпису.

- Відповідно до норм Програми виплата матеріальної допомоги припиняється за таких обставин: при набутті права власності на інше житло, відновлення житла, при отриманні коштів за житловими сертифікатами, - зазначила Ірина Кравець.

З початку дії програми матеріальну допомогу надано 439 громадянам на загальну суму понад 82 млн грн. Загальна кількість домогосподарств, за якими надавалась допомога -  417.

У рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення міста Запоріжжя, відповідно до заходу «Адресна матеріальна допомога особам, у яких пошкоджене житло внаслідок ракетних обстрілів, диверсій тощо, спричинених військовою агресією російської федерації», передбачено надання одноразової допомоги на житло громадянам пільгових категорій. Розмір допомоги складає 15 тисяч гривень.

Станом на 24 вересня 2024 такий вид матеріальної допомоги надано 472 особам на загальну суму понад 7 млн грн.

Крім того, відповідно до розпоряджень міського голови та на підставі звернень громадян, у рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення матеріальна підтримка надається сім'ям, рідні яких загинули внаслідок ракетних ударів. Так, з початку повномасштабного вторгнення 51 людина отримала допомогу на поховання 61 загиблого внаслідок ракетних ударів у сумі понад 907 тис. грн.

Разом з тим не припиняється підтримка постраждалих депутатами Запорізької міської ради. Так, у 2022 році з депутатського фонду, який фінансується коштом бюджету Запорізької міської територіальної громади, надано матеріальну допомогу 133 мешканцям міста на відновлення житла, яке постраждало від ракетного удару, на загальну суму 1,9 млн грн. У 2023 році з - 138 постраждалим на суму 1,7 млн грн, а на поховання мешканців, які загинули під час ракетного обстрілу, допомогу виділено 7 громадянам на суму 550 тис. грн. У 2024 році - 39 мешканцям, житло яких постраждало від ракетного удару, на загальну суму 104,5 тис. грн.

Консультації щодо отримання допомоги запоріжці можуть отримати за телефоном (095) 027-00-15.