Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

16.10.2024 09:30

Пиріжки та тістечка зі «стихійних» ринків можуть бути небезпечними

841569e8-aae5-4b41-83f0-406df92ef9ea.jpg

Купуючи продукцію у місцях несанкціонованої торгівлі, людина ризикує отримати харчове отруєння або серйозні інфекційні захворювання.

Фахівці Держпродспоживслужби Запорізької області нагадують, що купуючи продукцію на «стихійних» ринках, людина ризикує своїм здоров’ям. Товари, які реалізуються в місцях несанкціонованої торгівлі, не проходять належних перевірок і можуть бути небезпечними для здоров'я.

Особливо обережними варто бути, купуючи «домашні» пиріжки з м'ясною начинкою, бо неможливо бути впевненим, що фарш виготовлений з м'яса здорової тварини. Тому завжди є ризик зараження важкими інфекційними захворюваннями: трихінельозом, сибірською виразкою, сальмонельозом.

Небезпечними також можуть бути кондитерські вироби з білковим кремом. Він міг бути виготовлений із заражених сальмонелою чи стафілококом яєць.

Копченості, виготовлені в домашніх умовах, часто містять завищені дози нітриту натрію. Цю речовину додають для збереження кольору, однак його передозування приводить до отруєння. Тому, якщо м'ясо або ковбаса має неприродний яскраво-червоний колір, це має насторожити.

Не менш небезпечними є сушені й мариновані гриби домашнього приготування. У консервах може виявитися токсин, що викликає ботулізм, тому що витримати усі вимоги безпечного консервування в домашніх умовах не можливо.

Фахівці наголошують, що купуючи товари в місцях несанкціонованої торгівлі, ви ризикуєте здоров'ям. У продовольчих магазинах, на агропродовольчих ринках та у закладах громадського харчування продукти перевіряються на відповідність стандартам і вимогам.

У жодному разі не купуйте продукти на «стихійних ринках». Така продукція не проходить необхідних досліджень та може бути небезпечною для здоров’я людини.