Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

22.10.2024 13:40

Як отримати компенсацію на відновлення житла через «Дію»

a100df8f-7047-417e-9669-7d722f546030.jfif

Всі мешканці Запоріжжя, житло яких постраждало під час ракетних обстрілів, можуть подати заяву про отримання компенсації онлайн на порталі «Дія» без зайвої витрати часу.

Для того, щоб подати заяву через «Дію» потрібно:

  • Перейти за посиланням для оформлення заяви про пошкоджене або зруйноване майно у «Дії».
  • Натиснути «Подати заяву».
  • Зареєструватися або авторизуватися в кабінеті на порталі diia.gov.ua.
  • Вибрати об'єкт, за який хочете отримати компенсацію.
  • Дати відповіді на анкетні запитання.
  • Зазначити свій рахунок єВідновлення, якщо майно було пошкоджено або знищено та обрано грошові кошти як вид компенсації.

При наявності знищеного майна, яке не є приватним будинком, крок із вибором типу компенсації буде відсутній і заява буде подана на отримання житлового сертифіката.

Потім необхідно перевірити та підписати заяву. Якщо у пошкодженого житла є співвласники, вони теж мають підписати заяву. Якщо майно було знищене, приєднання до заяви співвласників не є обов'язковим. Кожен співвласник може отримати компенсацію в рамках подачі окремих заяв.

Що відбувається після подачі заяви:

  • Після огляду майна комісія встановить суму компенсації.
  • Кошти надійдуть на картку єВідновлення заявника у випадку якщо майно було пошкоджено.
  • При наявності знищеного майна після призначення компенсації всім співвласникам майна необхідно відмовитись від прав власності на нього та почати пошук житла для використання житлового сертифіката чи зареєструвати повідомлення про початок будівельних робіт при отриманні грошової компенсації для будівництва на власній земельній ділянці.

Зазначимо, що при огляді майна комісією потрібно надати довідку про несудимість, згоду співвласників (за їх наявності) та документ, що підтверджує пільгову категорію, якщо така була вказана в заяві. 

Витратити кошти можна виключно на ремонт пошкодженого майна або на будівництво будинку на власній земельній ділянці, якщо майно було знищено. Строк витрати коштів залежить від категорії пошкодження.

Компенсацію не зможуть отримати люди, які підпадають під санкції від держави або мають судимості за злочини проти національної безпеки України. Це також поширюється на їхніх спадкоємців.