Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

25.10.2024 18:50

У Запоріжжі - виставка відомого художника-абстракціоніста

2fce7515-e10f-48f0-b6fa-a65e407da059.jpg

Сьогодні у Туристичному інформаційному центрі відкрилась персональна виставка українського художника, відомого далеко за межами України – Тіберія Сільваші.

Ця культурна подія стала можливою за кураторства галеристок Каті Ситої та Ксенії Фокіної на запрошення запорізької культурологині Льони Радченко. Цієї осені, з 13 вересня по 27 жовтня, Український музей сучасного мистецтва (UMCA) спільно з Національним центром “Український дім” презентують масштабний виставковий проєкт “Кола Сільваші”, присвячений творчості Тіберія Сільваші. Як бачимо, Запоріжжя теж включене до кола міст, де люди на власні очі зможуть скласти свою думку про його роботи.

Художник-абстракціоніст Тіберій Сільваші народився у Мукачеві на Закарпатті. Ще студентом київського художнього інституту Тіберія відібрала в свої учні знаменита українська художниця Тетяна Яблонська. Він вивчав стилі і жанри живопису, чудово знає теорію сучасного мистецтва і написав багато есе про визначних художників минулого і сучасності. Але з самого початку шукав свій власний шлях у мистецтві. Свобода, колір, час – це ті категорії, які Сільваші поєднує у своїх полотнах. Свій жанр він назвав хронореалізм.

Наразі Тіберій Сільваші член-кореспондент Національної академії мистецтв України, один з найвідоміших сучасних українських художників, живе і працює у Києві.  Його картини зберігаються у музеях Мюнхена, Відня, Нью-Джерсі, у зібранні образотворчого мистецтва Градобанку та у приватних колекціях Європи і США. Його експерименти з кольором вилились також у кооперацію з компанією Caparol Україна, для якої він створив авторський колір фарби Szilvashi Blue, що втілює його естетику та філософію.

Його абстрактні роботи та нескінченні пошуки знаходяться на межі алхімії. І як результат – глядач повинен мати певний бекґраунд для можливості побачити бекґраунд тонкої та освіченої людини, філософа, що стоїть за створенням цих робіт.

Приходьте, споглядайте, думайте, отримайте власні враження.

Виставка працюватиме у Туристичному інформаційному центрі (просп. Соборний, 151). Вхід вільний.

96fbfe83-3721-46c6-8e9d-acc48d3eef39.jpg