Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

Оголошення: соціальний захист

Отримувачам допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам!

Дорожня карта дій особи на місці ракетної атаки


Підтримка осіб з інвалідністю внаслідок війни

У рамках спільного з Міжнародною Федерацією Товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Товариства Червоного Хреста України надають грошову допомогу особам з інвалідністю внаслідок війни І та ІІ групи у розмірі 4000,00 грн. на місяць протягом чотирьох місяців.

Грошова допомога надається незалежно від отримання особами з інвалідності інших видів допомог, а також розмір отриманої грошової допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї заявника для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

Для отримання грошової допомоги заявник подає заяву в електронній формі шляхом її заповнення з використанням технічних засобів Мінветеранів. На заяву накладається електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті  електронного підпису заявника. Заява блокується для редагування та передається до Реєстру.

Після верифікації статусу особи у Реєстрі знеособлені дані заявника в автоматичному режимі передаються до Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Товариства Червоного Хреста України для прийняття рішення щодо призначення та подальшої виплати грошової допомоги.

Реалізація механізму виплати грошової допомоги здійснюється шляхом електронної інформаційної взаємодії Реєстру та платформи управління даними компанії “РедРоуз Сі Пі Ес Лімітед”, що діє в інтересах Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Товариства Червоного Хреста України.

Заява на отримання грошової допомоги формується в електронній формі на вебсайті eveteran.gov.ua  (після проходження заявником електронної ідентифікації та автентифікації з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису).

У заяві зазначаються такі відомості:

- прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);

- стать;

- дата народження;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків (серія та/або номер документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, у разі коли особа через свої релігійні переконання відмовилася в установленому порядку від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку в паспорті)

- унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
- відомості про задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування);
- серія та/або номер документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;
- контактні дані (номер телефона та адреса електронної пошти);
- серія, номер, дата видачі та закінчення строку дії посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни

- група інвалідності, дата встановлення інвалідності;
- міжнародний номер банківського рахунку IBAN, найменування банку.

Відповідальність за достовірність відомостей, що містяться в заяві, несе заявник.

У разі ненадходження коштів або виникнення потреби в зміні міжнародного номера банківського рахунка IBAN заявник може повторно подати заяву на отримання грошової допомоги. Заявнику надається можливість подати не більше однієї заяви впродовж одного календарного дня.


До уваги організацій (підприємств) надавачів житлово-комунальних послуг.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року №1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України» передано функції з призначення та виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійному фонду України.

Пенсійний фонд України з 1 грудня 2022 року здійснюватиме призначення житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Для надання інформації, необхідної для призначення та розрахунку житлових субсидій та пільг, управителям багатоквартирних будинків, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, виконавцям комунальних послуг необхідно здійснити реєстрацію до 1 січня 2023 року електронних кабінетів на офіційному веб-сайті Пенсійного фонду України.


Інформація щодо надання субсидій станом на 27.10.2022

Управліннями соціального захисту населення проведена робота щодо розрахунку субсидій мешканцям міста Запоріжжя на опалювальний сезон 2022-2023 років.

Житлова субсидія на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення розраховується з урахуванням тривалості опалювального сезону з 16 жовтня по 15 квітня включно, незалежно від прийняття рішення місцевою владою про початок опалювального сезону.

Розрахунок субсидій управліннями проведено автоматично, без звернень громадян, для домогосподарств, які отримували субсидію в неопалювальному сезоні, а також для тих, кому субсидія не була призначена на неопалювальний сезон (дорівнювала 0,00грн).

 Але, якщо у домогосподарства відбулись зміни, що можуть вплинути на право отримання субсидії, її розмір, необхідно повідомити про такі зміни управління соціального захисту.

В жовтні субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг користуються 30324 домогосподарства міста Запоріжжя.

Середній розмір субсидії за жовтень склав близько 700 грн.

Мешканці міста, які не отримують субсидії, можуть звертатися за її призначенням протягом усього опалювального сезону. Але, якщо таке звернення буде протягом двох місяців з початку сезону, субсидія буде призначена з початку опалювального сезону. Якщо пізніше, то з місяця звернення.

Звернутися можна до управлінь соціального захисту за зареєстрованим місцем проживання, орендарям (за наявності договору оренди) за фактичним місцем проживання, внутрішньо переміщеним особам також за фактичним місцем проживання, але договір оренди не обов’язковий.

 Можна коректно заповнені документи надіслати до управління поштою, або надати  в електронній формі (через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або Єдиний державний веб-портал електронних послуг).

Для отримання субсидій подається Заява і Декларація, бланки і зразки їх заповнення розміщені на сайті міської влади в електронному сервісі «Соціальні послуги», на сайтах управлінь соціального захисту по районах міста.


Перерахунок державних соціальних допомог з 1 липня 2022 року

З 01.07.2022 збільшився розмір прожиткового мінімуму. Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить 2508,00грн., а для основних соціальних і демографічних груп населення:

для дітей віком до 6 років – 2201,00грн;

дітей віком від 6 до 18 років – 2744, 00грн;

працездатних осіб – 2600,00грн;

осіб, які втратили працездатність –2027,00грн.

Управліннями соціального захисту населення Запорізької міської ради по районах міста було здійснено автоматичний перерахунок допомоги на дітей одиноким матерям, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, яким було призначено раніше, тож звертатись громадянам до управлінь не потрібно.

Всі державні соціальні допомоги, які залежать від розміру прожиткового мінімуму, також буде здійснений автоматичній перерахунок, звертатись до управління соціального захисту населення не потрібно.

Станом на 8 липня повністю профінансований І період липня.

Державну підтримку отримали 2976 малозабезпечених сімей на суму 12642,9млн.грн., 1884 одиноких матерів - 2841,0млн.грн., 7710 осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю - 22000,2млн.грн, 1860 сімей на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях - 4451,6млн.грн.

Загалом державна соціальна допомога виплачена 32622 сім'ям міста на суму 71078,4млн.грн.


Підтримка сімей з дітьми

У м. Запоріжжя в мовах воєнного часу структури соціальної сфери продовжують в повному обсязі виконувати завдання, покладені на соціальну сферу міста щодо соціального захисту населення.

Продовжується призначення і виплата державних соціальних допомог.

Станом на 14 червня повністю профінансований І період червня. Державну підтримку отримали 2518 малозабезпечених сімей  на суму 8,1 млн.грн.,1638 одиноких  матерів на суму 2,1 млн.грн., 7601 особа з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю на суму 2,1 млн.грн, 1833 сім’ї на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях на суму 4,5 млн.грн.

Загалом державна соціальна допомога виплачена 31 тисячі сімей  міста на суму 65,2 млн.грн.

Управліннями соціального захисту з березня  поточного року 53074 особам з числа внутрішньо переміщених осіб призначена допомога на проживання на суму 460,8 млн.грн.


Оновлені умови виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам на проживання із травня 2022 року.

Внутрішньо переміщені особи (ВПО), які були змушені покинути місце постійного проживання у звязку з вторгненням Російської Федерації в Україну, наразі отримують допомогу на проживання ВПО від держави у розмірі 3 тис.грн. на дитину або на особу з інвалідністю, та у розмірі 2 тис.грн. на кожну іншу особу (відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 № 332).

За березень та квітень 2022 року зазначена допомога надавалась всім ВПО, які звернулись до управлінь соціального захисту населення або дистанційно через застосунок «Дія» включно до 30 квітня поточного року.

Але 16 квітня 2022 року Уряд прийняв постанову №457, згідно якої з травня 2022 року така допомога надається лише ВПО, які:

- перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій;

- перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);

-у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджений Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (Наказ від 25 квітня 2022 року №75).


Соціальна підтримка громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС

На додаток до державних соціальних гарантій у рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення міста Запоріжжя, яка фінансується за кошти бюджету Запорізької міської територіальної громади, управління соціального захисту населення Запорізької міської ради надає допомогу сім’ям, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На сьогоднішній день на обліку в районних управліннях соціального захисту населення перебуває 209 таких родин.

У квітні до дня Чорнобильської трагедії цим сім’ям надано матеріальну допомогу у розмірі 500 грн.

Друга виплата цієї допомоги запланована на грудень до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Загальна сума допомоги складає 1000 грн. на сім’ю.

Одна сім’я, яка має дитину з інвалідністю, захворювання якої пов’язане з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС, отримала одноразову цільову допомогу у розмірі 1000 грн.

 Крім цього, за поданням громадської організації, яка об’єднує чорнобильців міста, надано адресну цільову допомогу 50 членам організації у розмірі 1000 грн. кожному.

На це з бюджету міста вже спрямовано 157 тисяч гривень.


Надання адресної цільової допомоги особам, які знаходяться на програмному гемодіалізі

Управлінням соціального захисту населення Запорізької міської ради продовжується виконання заходів Міської комплексної програми соціального захисту населення міста Запоріжжя, яка фінансується з бюджету Запорізької міської територіальної громади. Зокрема, надається адресна цільова допомога особам, які знаходяться на програмному гемодіалізі, та самостійно здійснюють проїзд до лікувальних закладів для проходження гемодіалізу.

У квітні цього року таку допомогу у розмірі 2184 гривні отримують 135 осіб, які знаходяться на програмному гемодіалізі.

З бюджету Запорізької міської територіальної громади на це спрямовано понад 294 тис.грн.


Багатодітні родини Запоріжжя отримують матеріальну допомогу

У місті Запоріжжі з метою надання додаткових соціальних гарантій для багатодітних сімей надається допомога за рахунок коштів бюджету Запорізької міської територіальної громади.

У рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення міста Запоріжжя управління соціального захисту населення Запорізької міської ради надає адресну цільову допомогу багатодітним сім’ям, які виховують п’ять та більше дітей.

У квітні цього року 118 сімей зазначеної категорії отримують матеріальну допомогу у розмірі 2500 гривень на кожну сім’ю.

Всього з бюджету Запорізької міської територіальної громади на це виділено 295000 тисяч гривень.


Надано одноразову адресну цільову допомогу дітям з інвалідністю

У рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення, яка фінансується з бюджету Запорізької міської територіальної громади, передбачено низку заходів для підтримки сімей, в яких виховуються діти з інвалідністю.

У березні адресну цільову допомогу отримають через АТ «Ощадбанк»:

217 дітей з інвалідністю, хворих на цукровий діабет, та дітей, хворих на цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), яким не встановлено інвалідність,  у розмірі 1000 гривень;

338 дітей з інвалідністю з синдромом аутизм, у розмірі 1000 грн.

83 дитини з інвалідністю, хворих на онкологію, та дітей, хворих на онкологічні, онкогематологічні захворювання, яким не встановлено інвалідність, у розмірі 10 000 грн.

Всього з бюджету міста сім’ям зазначених категорій спрямовано 1млн.385 тис.грн.


Допомогу отримають особи з інвалідністю з порушенням зору І та ІІ групи

У рамках реалізації Міської комплексної програми соціального захисту населення Запоріжжя адресну цільову допомогу отримують особи з інвалідністю з порушенням зору І та ІІ групи.

Вказаний вид допомоги надається на підставі списків управлінь соціального захисту населення Запорізької міської ради по районах та Запорізької обласної організації Українського товариства сліпих.

Розмір допомоги складає 1000 гривень.

У березні цього року адресну цільову допомогу грошовими поштовими переказами отримають 688 осіб з інвалідністю з порушенням зору І та ІІ групи.


Субсидії та пільги за січень  2022року

Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по районах міста нарахували 42556  домогосподарствам міста  житлові субсидії за січень 2022 року на суму 50977959,76грн.

Управліннями було здійснено розрахунок житлових субсидій за новим тарифом на послугу з водопостачання та водовідведення.

Також управліннями визначено право на призначення пільг з оплати за житлово-комунальні послуги у 2022році. Розраховано розмір пільги на оплату житлово-комунальних послуг 20801 пільговику на суму 22086707,69грн. З них 8828 пільговиків отримають пільгу в готівковій формі на суму 11250606,72грн. та 11973 пільговика на суму 10836100,97грн.  в безготівковій формі.