Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

16.01.2024 10:00

Іще раз про небезпеку стихійної торгівлі

65a635c3f1d43__o_1hgsndhbf16sb1j4f1r4f1r8cmioa.jpg

Жителі великих міст у пошуках «домашнього» часто купують продукти на стихійних ринках, здебільшого послуговуючись цінами нижчими, ніж у магазинах. Тут пропонують великий асортимент сезонного врожаю, взимку - власної консервації. До того ж можна поторгуватися і при цьому не виглядати дріб’язковим.

Слід враховувати, що продукти зі стихійного ринку не проходять перевірку на якість, їхнє споживання може призвести до харчових отруєнь та серйозних захворювань. Простіше кажучи, покупців чекає лотерея – захворіти чи не захворіти?

Так, товари тут здебільшого не відповідають стандартам безпеки та гігієни і реалізуються безконтрольно, на відміну від офіційних ринків, де є спеціальні лабораторії. Купуючи таку продукцію, громадяни не зважають на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих і на те, скільки часу вона знаходься в таких умовах. Не згадують вони й повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння. Не замислюються й про якість продукції – в яких умовах вона була виготовлена, де зберігалася, як і в яких «клунках» транспортувалася. Нічого не відомо й про перенесені хвороби тварин, наприклад корови, яка дала молоко – свіже, зі слів продавців.

Фахівці наполегливо радять запоріжцям утриматися від купівлі продуктів «з рук», або ж пильно перевіряти товари – їх пакування на пошкодження, цікавитися терміном придатності, зважати на зовнішній вигляд і запах.

Самим підприємцям нагадують, що у Запоріжжі існує чимало місць на офіційних ринках для торгівлі, які надають їм можливість розвивати бізнес законно та безпечно.