Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

20.02.2024 09:45

Стихійна торгівля – сумнівна економія для споживача

65d457c95e5cb__o_1hgaprps99ao85opdg1bi41c72h-(1).png

М'ясо, риба, овочі, консервація, «молочка» - асортимент на стихійних ринках зазвичай пропонується чималий. Продавці запевняють у якості та свіжості своїх товарів, проте жодних підтверджень цьому не мають. Бо, на відміну від офіційних ринків та магазинів, де запроваджена обов’язкова перевірка продуктів перед продажем, товари тут не проходять лабораторного контролю.

Зазвичай тут реалізується продукція, виготовлена або вирощена в домашніх умовах чи господарствах. Втім товари не проходять жодного лабораторного контролю й здебільшого не відповідають стандартам безпеки та гігієни. Вони можуть бути зіпсованими, простроченими або неправильно зберігатися. Це в свою чергу створює загрозу для життя й здоров'я покупців, адже несе в собі великий ризик отруєння.

Запоріжцям радять не купувати їжу на стихійних ринках, а у магазинах - пильно перевіряти пакування товарів перед купівлею на наявність пошкоджень та уникати придбання продуктів з підозрілим виглядом. Під час приготування необхідно піддавати їжу належній термічній обробці. Не слід забувати і про власну гігієну: мити руки перед вживанням, приготуванням  їжі, після контакту зі сміттям, хімікатами, домашніми тваринами.

Нагадаємо, торгівля з рук у не встановлених для цього місцях – це правопорушення, за яке передбачена відповідальність. В той же час у Запоріжжі існує чимало місць на офіційних ринках для торгівлі, які надають торговцям можливість розвивати бізнес законно та безпечно.