Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

20.02.2024 11:00

Ботулізм: причини, симптоми, профілактика

65d4684acc3d8__ботулізм.jpg

Фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб нагадують запоріжцям як убезпечити себе та своїх рідних від ботулізму.

Так, домашні консерви, консервовані або ферментовані продукти є поширеним джерелом харчового ботулізму, і їх приготування вимагає особливої обережності.

Для запобігання ботулізму слід дотримуватись простих правил:

  • не вживати їжу з ємностей, які мають потенційний ризик розвитку ботулізму. Зокрема, якщо є здуття банки, кришка не щільно закрита й увігнута, є неприродні або неприємні запахи;
  • не пробувати їжу з підозрілих банок. Навіть незначна кількість ботулотоксину може бути смертельною;
  • не збирати і не вживати мертву рибу;
  • не вживати домашню консервацію, якщо їй більше одного року. Не купувати на ринках та вулицях домашні консерви, м’ясні консерви та рибу.

Під час консервування в домашніх умовах, особливо м’ясних та рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію: протягом двох діб для переведення спор у вегетативну форму треба нагрівати продукти для консервації при 100 ℃ протягом 5 хвилин. Потім стерилізувати консерви при 100 ℃ не менше 40-60 хвилин, після чого щільно закрити банку.

Спеціалісти радять належно готувати їжу, дотримуючись правил гігієни. Зокрема підтримувати чистоту, відокремлювати сиру їжу від готової, ретельно проводити термічну обробку, зберігати їжу правильно, вживати свіжі вимиті продукти.

Лікарі нагадують, що ботулізм – це потенційно смертельне захворювання, викликане бактерією, яка виробляє небезпечні ботулотоксини в умовах низького вмісту кисню.

Серед симптоми ботулізму виражена стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль. Початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору, коли неможливо читати дрібний текст, «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням при ковтанні та мовленні. Може виникнути блювота, закреп і здуття живота, а також параліч м’язів. Ботулізм не супроводжується зміною температури тіла чи втратою свідомості. При виникненні будь-яких симптомів хвороби необхідно негайно звернутись за медичною допомогою.