Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

20.02.2024 11:40

Правила для підтримки здоров’я серця

65d47322152fe__8-правил-для-здорового-серця-1.png

За інформацією Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, серцево-судинні захворювання належать до найпоширеніших причин смерті в Україні, але більшість з них можна попередити, якщо вести здоровий спосіб життя.

Медики радять дотримуватись простих правил, завдяки яким можна знизити ризик виникнення серцево-судинних та супутніх захворювань.

Перш за все варто  відмовитись від паління. Саме паління, зокрема вейп та електронні цигарки, є одним із головних чинників розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту та хвороби периферичних судин.

Необхідно спати достатню кількість годин. Ідеальна тривалість сну становить 7-9 годин на добу для дорослих. Для дітей ці показники трохи вищі: 10-16 годин – до 5-річного віку, 9-12 годин – до 6-12 років та 8-10 годин для тих, кому 13-18 років.

Важливим для збереження здоров’я серця є повноцінне харчування, що передбачає споживання фруктів, овочів, горіхів і бобових, цільнозернових та молочних продуктів, а також низьке споживання солі, цукру, червоного м’яса та відмову від обробленого м’яса, наприклад, ковбас, солодких та алкогольних напоїв.

Слід підтримувати здорову вагу власного тіла. Цього легко досягти за допомогою щоденної помірної активності та здорового харчування. Щодо занять спортом, то оптимальним є мінімум 150 хвилин помірної фізичної активності або 75 хвилин інтенсивної фізичної активності на тиждень – для дорослих та 420 хвилин або більше на тиждень – для дітей віком від 6 років.

Також медики радять слідкувати за рівнем цукру. Адже надмірна кількість цукру в раціоні спричиняє появу зайвої ваги, а також сприяє розвитку серйозних захворювань, наприклад діабету. Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2–3 вищий за інших. Для збереження здоров’я слід відмовитись від продуктів, що містять доданий цукор - це зокрема солодкі напої, випічка та кондитерські вироби.

Для підтримки здоров’я серцево-судинної системи  також важливо контролювати тиск. Підвищений артеріальний тиск без контролю й лікування може стати причиною інсульту, розвитку ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору та інших проблем зі здоров’ям. Щоб кров’яний тиск був у нормі, потрібно слідкувати за вагою, споживати солі не більше 5 г на добу для дорослої людини і дотримуватися активного способу життя.

Крім того, варто підтримувати у нормі рівень ліпідів у крові. Якщо нераціонально споживати продукти харчування з високим вмістом насичених жирів, наприклад, вершкове масло, жирні сорти червоного м’яса, твердий сир тощо, то це може стати одним із факторів підвищення рівня холестерину в крові.