Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

28.02.2024 09:45

Юні «спасівці» опановують козацьке бойове мистецтво

65dee1ae149bc__428993302_931623145255934_4566871379469706126_n.jpg

Переважну частину  бойового мистецтва, яке започаткували козацькі розвідники-пластуни, перейняв національний вид спорту «Спас».

Особливістю бойового мистецтва є техніка «гойдок» - непомітне наближення до ворога та атака. Цю тактику застосовували воїни таємної розвідки Запорозької Січі, тож дізнатися про козацький звичай вдалося лише через триста років. Традиції та культуру козаків нині продовжує опановувати молодь у школі з  українського рукопашу «Спас».

Пані Олександра тренує юних «спасівці» у Запоріжжі вже протягом декількох років, займається з дітьми всіх вікових категорій. Тренерка ділиться, щодня діти напрацьовують і вивчають нові навички, які знадобляться їм у майбутніх змаганнях.

- Вивчення якихось нових елементів, розминка у русі, загальна і спеціальна фізична підготовка, спаринги — навчальні поєдинки і заминка. Зараз ми працюємо над тими напрямками, де були прогалини. Я наразі дуже добре оцінюю своїх вихованців, - розповіла тренерка з українського рукопашу «Спас» Олександра Мурцхваладзе.

Окрім участі в українських та міжнародних змаганнях з рукопашу, вихованці «Спасу» розвивають і культуру українського танцю. Зокрема виступають у театрах та філармонії, а також створюють власні творчі проєкти.

- Наші діти беруть участь у змаганнях і в різних творчих проєктах – із запорізьким театром ім. Магара, Запорізькою філармонією та іншими, у різних народних фестивалях, фестивалях бойових мистецтв. Це також таборування, - зазначив директор ДЮСШ «Спас» Костянтин Рижов.

Загалом у дитячо-юнацькій спортивній школі "Спас" опановують слов’янське бойове мистецтво близько 250 вихованців. У Запоріжжі розташовано вісім осередків для таких тренувань «спасівців», щонайменше по одному в кожному районі міста. Тренери з радістю чекатимуть нових вихованців.