Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

05.03.2024 16:50

Стихійна торгівля небезпечна для здоров'я

65e72ddadcc20__65d457c95e5cb__o_1hgaprps99ao85opdg1bi41c72h-(1).png

Навесні традиційно збільшується кількість продавців різної "домашньої" продукції на вулицях міста. Асортимент широкий - м'ясо, риба, сезонні овочі та фрукти, готові страви та консервація тощо. Та, попри те, що такі продукти здаються привабливими через відносно низьку ціну й широкий вибір, купувати їх не можна, адже це може заподіяти шкоду здоров'ю. 

Всі продукти, які потрапляють на стіл споживачів, повинні пройти лабораторне обстеження та відповідати усім стандартам безпеки і гігієни. Такий контроль якості можуть забезпечити міські ринки, які працюють офіційно та з дотриманням всіх вимог законодавства. Продавці товарів "з рук" не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. Окрім цього, за відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. У разі отруєння такою продукцією висувати претензії нікому. 

Фахівці наполегливо радять запоріжцям утриматися від купівлі продуктів на стихійних ринках. Особливо це стосується м’ясних, рибних і молочних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання, продажу та підлягають обов’язковій ветеринарно-санітарній експертизі. Містянам радять пильно перевіряти товари – їх пакування на пошкодження, цікавитися терміном придатності, зважати на зовнішній вигляд і запах.

Підприємцям у  свою чергу нагадують, що на міських ринках є чимало місць для торгівлі, які дозволяють розвивати бізнес законно та безпечно. Стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит. Тож варто бути свідомими та обирати безпечне харчування.