Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

18.04.2024 12:15

Після толоки "ожив" ще один сквер

6620d9965d99f__удалить.jpg

Озеленення нового скверу у Шевченківському районі Запоріжжя розпочали представники одного з тамтешніх ОСББ. Планували це зробити ще два роки тому, але довелось відкласти благоустрій через повномасштабне вторгнення. Тож зараз за допомогою комунальників та міської влади висадили перші саджанці. Ця зона відпочинку розташована у щільно населеному районі й має свою історію.

Місцеві старожили пам’ятають час, коли тут був охайний і облаштований сквер. Згодом територія стала занедбаною - на місці колишніх дитячих майданчиків стояли зламані гойдалки, понівечені лавки, повсюди було сміття. Не додавало комфорту й сусідство з гаражами. На тривалий час це місце облюбували асоціальні особи. Мешканці найближчого ОСББ не стали миритися з такою ситуацією. 

- Було два випадки пограбування, тому що тут було темно, захаращено, і що найстрашніше - було багато наркоманів. Коли ситуація стала критичною, люди почали писати скарги в поліцію, до райадміністрації, депутатам. Один з них відгукнувся, - розповів голова ОСББ по вулиці Чарівній, 127 Валерій Отращенко.

Після цього вирішили зробити повну реконструкцію скверу, яку вдалося завершити наприкінці 2021-го року.

Реконструкція скверу відбулась на умовах співфінансування. Проєктну документацію підготувала Запорізька міська рада. Для цього з місцевого бюджету виділили 300 тисяч гривень.

Облаштування паркової зони здійснили коштом депутатського фонду Сергія Штепи — витратили 2 мільйони 700 тисяч гривень. Восени 2021-го року на території скверу проклали доріжки, поставили лавки з урнами, провели освітлення, гаражі відокремили парканом. Занедбана місцина знову перетворилась на охайну зону відпочинку.

- Цей сквер ми передали на обслуговування КП «Зеленбуд». Комунальне підприємство буде тут підтримувати порядок. І потихеньку будемо розглядати питання по його подальшому озелененню, щоб привести його зовнішній вигляд дійсно до статусу сквера, - розповів голова Шевченківської райадміністрації Федір Маєр.

Наразі в сквері вирішили провести толоку.

- Все  ж чистота залежить не тільки від комунальних підприємств, а й від кожного з нас, від кожної людини, яка тут живе або тут буває. Тож у нас і виникла ідея провести невеличку толоку, висадити кілька нових дерев і прибрати цю територію, щоб людям, які тут гуляють, які тут живуть, було комфортніше, - зазначив народний депутат України Сергій Штепа.

Озеленення території, яке планували здійснити навесні 2022-го, місцеві розпочали зараз. Висадили перші саджанці - дві липи й три декоративні сливи, а також кілька кущів. На клумбах, де поки росте трава, мешканці будинку планують висадити чорнобривці, іриси, лілії, півонії. Кажуть: будуть раді будь-яким рослинам. Сподіваються, що гуртом маленький сквер зможуть прикрасити квітами й зробити затишним.