Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

23.02.2024 15:50

Оптимізація міських лікарень – шлях до ефективності та економії

65d8a0fba4f1e__IMG_9473.JPG

З 2020 по 2023 рік міська рада спрямувала на виплату заробітної плати дотаційних лікарень, стоматологічних поліклінік та пологових будинків 316 млн грн. Про це під час пресконференції щодо реформування галузі охорони здоров’я повідомила заступниця начальника КУ «Адміністрація з питань охорони здоров'я» міськради Інна Завоюра.

При цьому забезпечення заробітною платою комунальні некомерційні підприємства закладів охорони здоров’я не входить до функцій Запорізької міської ради, бо вони працюють у межах контрактування з Національною службою охорони здоров’я (НСЗУ). 

 Так, у 2020 році фінансову підтримку з міського бюджету отримали дві міські лікарні та п’ять стоматологічних поліклінік на суму 24,4 млн грн. У 2021 році дотації були у семи лікарень, п’яти стоматологій – 102 млн грн. У 2022 році дотаційними були шість лікарень, 9-й пологовий будинок та п’ять стоматологічних поліклінік – 79,2 млн грн. У 2023 році ситуація знову погіршилася, тому міській владі довелося спрямувати на виплату заробітної плати 110 млн грн – одному ЦПМСД, восьми лікарням, трьом пологовим будинкам та п’яти стоматологічним поліклінікам.

- Основною причиною дотації було те, що НСЗУ зі свого боку порушує терміни укладання договорів на наступний рік з нашими закладами охорони здоров’я. У зв’язку з цим заклади не мають коштів для виплати заробітної плати та видатків на утримання. Також у зв’язку з постановою Кабміна керівники закладів мали забезпечити достойну заробітну плату своїм лікарям та медичним сестрам. Але договори з НСЗУ в цьому напрямку не було переглянуто. Це також дало навантаження на місцевий бюджет, - пояснила заступниця начальника КУ «Адміністрація з питань охорони здоров'я» міськради Інна Завоюра.

На сьогодні всі запорізькі заклади охорони здоров’я уклали договори з НСЗУ на 2024 рік.

- Договори укладено на 2 млрд грн, але не всі заклади будуть спроможні виплатити заробітну плату своїм працівникам. За попередніми розрахунками ми можемо прогнозувати, що це будуть три заклади: міська лікарня №10, а також 4-й та 9-й пологові будинки, - підкреслила Інна Завоюра.

До речі, у міській лікарні №10 під загрозою не лише виплата заробітних плат, але й робота Міського діалізного центру.

За словами заступниці директора з терапевтичної допомоги міської лікарні №10 Валентини Бондаревої, складна ситуація у лікарні обумовлена зменшенням фактичних надходжень від НСЗУ. У 2023 на році середньомісячне надходження скоротилося з 9 млн 652 тис. грн до 6 млн 394 тис. грн. Орієнтовне надходження коштів від НСЗУ за договорами у 2024 році складає 80 млн 689 тис. грн. Враховуючи те, що ця сума може зрости до 96 млн грн, а реалізація оптимізаційних заходів, які наразі проводяться у закладі, призведе до економії витрат на 1,5 млн грн, проблема все одно залишиться.

- Для забезпечення спроможності закладу та його розвитку у 2024 необхідна буде дотація на рік від 20 до 30 млн грн. У зв’язку з тим, що КНП «Міська лікарня № 10» не відповідає мінімальним базовим напрямкам медичного обслуговування населення, згідно з вимогами постанови Кабінету міністрів від 28 лютого 2023 року №174 доцільно приєднати заклад до лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги, - зазначила Валентина Бондарева.

Процедура оптимізації дозволить уникнути дотацій з міського бюджету лікарні №10 та допоможе зберегти Міський діалізний центр.

Які ще питання обговорили під час пресконференції щодо реформування системи охорони Запоріжжя, читайте за посиланням.

IMG_9473.jpg