Запоріжцям нагадали, як проходить здача крові для донорства

28.04.2022 18:25

Нині в Запоріжжі вкрай необхідною є донорська допомога. Щоправда, чимало людей вважають цей процес занадто тривалим чи складним. Спеціалісти нагадали запоріжцям, які хочуть допомогти, як підготуватися до здачі крові та які документи треба мати при собі.

Кожен запоріжець може стати донором, звернувшись до Запорізького обласного центру служби крові.

Починається усе з реєстрації, для якої знадобитися паспорт та ідентифікаційний код. Після цього у реєстратурі обласного центру видають картку донора. Далі – медики перевіряють кров потенційного донора на гематокрит і гемоглобін, визначають, до якої групи належить життєво важлива рідина. Для цього беруть зразки крові з пальця.

Далі майбутнього донора перевіряють у кабінеті терапевта. Тут міряють температуру і тиск, проводять опитування щодо наявності хронічних хвороб, вад із серцем, нещодавніх операцій. А також звертають увагу на татуювання. З моменту цієї процедури має пройти не менш, ніж півроку.

Крім цього, напередодні здачі крові важливим для донора є дотримання обов’язкової дієти.

-За добу до здачі крові донору не варто їсти жирну, гостру, смажену їжу, а також молочні продукти. Не можна вживати алкогольні напої. Вранці напередодні процедури обов'язково треба поснідати. Це повинен бути легкий сніданок- каша без масла, відварене куряче філе, зелене яблоко, чорний чай з сахаром, з варенням або сухариками. Де допоможе організму легше перенести процедуру забору крові, - розповіла завідувачка відділу комплектування донорських кадрів ЗОЦСК Олена Боловінова.

Медики пояснюють- якщо донор напередодні та безпосередньо у день здачі крові не дотримувався цих правил, після того, як рідину розподілять на компоненти, адже у чистому вигляді її не переливають, у плазмі можуть виявити жир, і таку кров використати буде неможливо, її спишуть.

Також обов’язковим пунктом перед забором крові є відвідування буфету. Тут у меню завжди одна страва: солодкий чай із печивом. Підкріпившись, донор може переходити безпосередньо на процедуру. Сам забір триває близько 15 хвилин. Усього ж разом із процесом реєстрації весь процес займає близько півгодини.

В обласному центрі служби крові зазначають, допомога донорів потрібна завжди, особливо під час війни. Потрібні всі групи крові. Але в особливому дефіциті негативний резус-фактор. Тож всіх запорожців закликають долучатися. Адже кожна крапля крові допоможе врятувати життя українським захисникам.

Медики радять всім бажаючим слідкувати за інформацією на сайті центру та на сторінках у соцмережах, адже щодня публікують дані про те, яка група необхідна.