У Запоріжжі працюють бригади соціально-психологічної допомоги

23.06.2022 16:55

Понад 1000 звернень від жертв домашнього насилля на рік. Саме стільки надходить до мобільних бригад соціально-психологічної допомоги. Раніше запити обробляла одна бригада, нещодавно свою роботу розпочали ще дві. Фахівці допомагають постраждалим від насильства - надають психологічну допомогу, соціальну та реабілітаційну підтримку та всіляко сприяють в отриманні послуг.

Щодня з 9.00 до 21.00 спеціалісти мобільної бригади соціально-психологічної допомоги приймають заявки від жертв домашнього насилля. На запити реагують оперативно. Одразу виїжджають на виклик, аби надати допомогу постраждалим. До складу бригади входять два спеціалісти – психолог і фахівець, що заповнює документи.

- Ми більш стараємося показати, що так, як воно є зараз не діє і треба робити щось по іншому і ми шукаємо це інше, що можна зробити що могло б бути виходом з тієї чи іншої ситуації і що для цього треба зробити кожному учаснику цього процесу, - розповів психолог мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Олександр Дорокупля.

Перша мобільна бригада з’явилась у місті 7 років тому. У квітні цього року кількість бригад збільшили до трьох. Тепер спеціалісти мають можливість виїжджати на виклики до найбільш важкодоступних місць та надавати послуги швидше.

- Завдяки допомозі фонду народонаселення ми в цьому році, наприкінці квітня отримали можливість долучити до нашої роботи ще дві мобільних бригади соціально-психологічної допомоги. Це значно спростило роботу надання допомоги адресно, - зазначила директорка Запорізького міського центру соціальних служб Людмила Токарєва.

Звернення до бригад надходять майже щодня. Допомоги потребують усі: дорослі, діти, люди похилого віку, також додались переселенці. За тиждень мобільні бригади опрацьовують понад 10 запитів. У перші два місяці війни повідомлень про факти домашнього насилля не було, говорять самі спеціалісти. Згодом знову почали надходити заяви. За останні півроку фахівці прийняли понад 400 таких запитів. Спеціалісти наголосили, що за вчинення домашнього насильства винній особі може загрожувати штраф, або навіть кримінальна відповідальність.

- Звичайно у законі вона прописана, це більше вже парафія поліції - правоохоронних органів. За це передбачена відповідальність, але все залежить від складності ситуації, - наголосила керівниця мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Яна Самура.