Щодо екологічної ситуації у місті

08.09.2022 20:55

Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів:

- Запоріжці!

Вже два місяці у нашому місті гостро стоїть питання забрудненого повітря та сильного смороду, від якого усі ми просто задихаємося.

Так, ми у міській раді не маємо достатніх юридичних повноважень для повного контроля над тими викидами, які здійснюються промисловими підприємствами. Але, не зважаючи на юридичні перепони, усі ці два місяці ми все одно працюємо над вирішенням цієї важливої проблеми та вже виконали ряд певних дій. По-перше, разом з юристами, правоохоронцями та екологами, ми розробили спеціальний алгоритм, за яким зараз опрацьовуються усі надіслані вами до виконкому заяви про забруднення атмосфери в місті.

По-друге, усю зібрану нами інформацію ми направили до Спеціалізованої екологічної прокуратури. На цей час правоохоронцями вже відкрито кримінальне провадження за другою частиною двісті сорок першої статті Кримінального кодексу України щодо забруднення повітря абразивним комбінатом та заводом напівпровідників. В їх відношенні співробітники Нацполіції вже проводять необхідні слідчі дії.

Та, не дивлячись на усе вищесказане, на жаль, ситуація у Запоріжжі поки що не змінюється. Тому мною було прийнято рішення провести найближчими днями особисту зустріч безпосередньо з керівниками найкрупніших промислових підприємств міста – «Запоріжсталі», «Укрграфіту», «Запоріжкоксу» та «Заводу феросплавів».

При цьому сьогодні було отримано телефонограму про те, що завтра в стінах обласної адміністрації терміново скликається нарада щодо поточного стану атмосферного повітря у Запоріжжі. Одне з питань порядку денного – це стан виконання меморандумів про спільні дії міської ради та промислових підприємств.

Вважаю дуже важливим той факт, що тепер і обласна влада підключилася до вирішення питання зі смородом у нашому місті. Об’єднавши наші зусилля, ми будемо мати більше ресурсів (принаймні точно більше, ніж місто мало протягом цих двох місяців) для того, щоб навести порядок в ситуації та подолати цю болючу для усіх запоріжців проблему.

Разом переможемо.

Тихої усім ночі.