Щодо нарахування житлових субсидій у Запоріжжі

01.11.2022 14:05

Управліннями соціального захисту населення Запорізької міської ради проведена робота щодо розрахунку субсидій мешканцям міста Запоріжжя на опалювальний сезон 2022-2023 років.

За словами спеціалістів, житлова субсидія на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення розраховується з урахуванням тривалості опалювального сезону з 16 жовтня по 15 квітня включно, незалежно від прийняття рішення місцевою владою про початок опалювального сезону.

Розрахунок субсидій управліннями проведено автоматично, без звернень громадян, для домогосподарств, які отримували субсидію в неопалювальному сезоні, а також для тих, кому субсидія не була призначена на неопалювальний сезон (дорівнювала 0,00грн).

Але, якщо у домогосподарства відбулись зміни, що можуть вплинути на право отримання субсидії, її розмір, необхідно повідомити про такі зміни управління соціального захисту.

В жовтні субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг користуються 30324 домогосподарства міста Запоріжжя. Середній розмір субсидії за жовтень склав близько 700 грн.

Мешканці міста, які не отримували субсидію раніше, але мають на них право, можуть звертатися за її призначенням протягом усього опалювального сезону. Але, якщо таке звернення буде протягом двох місяців з початку сезону, субсидія буде призначена з початку опалювального сезону. Якщо пізніше, то з місяця звернення.

На сьогодні звернутися з цього питання можна до управлінь соціального захисту за зареєстрованим місцем проживання, орендарям (за наявності договору оренди) за фактичним місцем проживання, внутрішньо переміщеним особам також за фактичним місцем проживання, але договір оренди не обов’язковий.

Також коректно заповнені документи можна надіслати до управління поштою, або надати в електронній формі (через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або Єдиний державний веб-портал електронних послуг).

Для отримання субсидій подається Заява і Декларація, бланки і зразки їх заповнення розміщені на сайті міської влади в електронному сервісі «Соціальні послуги», на сайтах управлінь соціального захисту по районах міста.

Нагадаємо, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року №1041 з 1 грудня функції з призначення та виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу передано Пенсійному фонду України.