Запоріжців закликають робити щеплення від коронавірусу

09.01.2023 14:40

Вакцинація від COVID-19 на постійному контролі запорізьких медиків. Пункти щеплень продовжують функціонувати у всіх семи Центрах первинної медико-санітарної допомоги міста. Особливої актуальності питання набуває у період холодів, коли додаються до статистики захворювань нові показники.

Пункт щеплень, зокрема, працює у Центрі ПМСД № 10, щоденно по буднях з 8.00 до 15.00, а також у суботу – з 9.00 до 15.00. Тут наявні вакцини CoronaVac і Pfizer.

- На жаль, темпи вакцинації зараз знизилися, бажаючих зробити щеплення мало, але все одно сімейні лікарі потроху залучають містян до проведення бустерних доз. Ми вакцинуємо і внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території недалеко від нашого Центру, але переважно, звичайно, працюємо з задекларованим населенням, - розповіла медична директорка Центру ПМСД № 10 Світлана Черніговцева.

Більшість пацієнтів наразі вакцинуються від COVID-19 бустерною дозою, хоча є й ті, хто робить це вперше. Щодень медики приймають 10-15 осіб. Зокрема, охочим щепитися внутрішньо переміщеним особам при зверненні слід мати при собі документи – паспорт та ідентифікаційний код.

- Додатково до сімейних лікарів звертатись їм не треба, декларацію переукладати не потрібно. У випадку, якщо пацієнта цікавить лише щеплення, це проводиться й без переукладання декларації, - зазначила Світлана Черніговцева.

Алгоритм вже відомий: пацієнти проходять реєстрацію, медсестра перевіряє їхні дані в електронній системі, інформацію щодо попередніх щеплень, якщо такі були. Далі, після огляду лікаря, пацієнту роблять щеплення – після заповнення певної форми. В звичайному режимі ця процедура займає 5 хвилин, ще 20-30 хвилин пацієнт повинен спостерігатися в зоні очікування.

Бустерне щеплення можна отримати будь-якою вакциною згідно з дозволеними Міністерством охорони здоров’я схемами поєднання вакцин.