У Запоріжжі медики констатують сезонне зростання простудних захворювань

11.01.2023 15:30

З настанням холодів кількість виявлених випадків грипу, ГРВІ зростає. Фіксуються і випадки коронавірусу. Медики наголошують, єдиним дієвим методом захисту від тяжкого перебігу ковіду залишається вакцинація. Всіх охочих запрошують завчасно робити щеплення, аби не отримати ускладнень після вірусної інфекції. Пройти процедуру можна у пунктах щеплень всіх семи Центрів ПМСД міста Запоріжжя.

Як розповіла сімейна лікарка Центру ПМСД № 10 Зоя Воскобойник, у зв’язку зі значним похолоданням зросла кількість пацієнтів, котрі звертаються за медичною допомогою. Так, щодень на прийом приходять 20-25 осіб з ознакам и сезонних захворювань – грипу й ГРВІ. Крім того, звертаються пацієнти з гіпертонією, ішемічною хворобою серця, а також з різними хронічними захворюваннями.

- Загалом, на сьогодні, в основному переважають пацієнти з ГРВІ, виявляємо й Ковід, але значно менше, ніж було минулого року. За тиждень фіксуємо 2-3 таких випадки, переважно у легкій формі, - зазначила Зоя Воскобойник.

Позитивній динаміці у плані поширення Ковіду, на думку медиків, посприяла вакцинація населення. Адже на сьогодні не виявлено тяжких форм перебігу захворювання. Також дається в знаки той факт, що більшість людей вже адаптувалися до життя в умовах карантину й поширення цієї хвороби. Буденною подією стали самоізоляція, зупинка роботи дитсадків і шкіл, впровадження серед роботодавців дистанційного формату організації робочого процесу.

Також у місті продовжують функціонувати пункти щеплень. Медична директорка Центру ПМСД № 10 Світлана Черніговцева зазначила, що пройти процедуру зокрема в цьому медзакладі можна щоденно по буднях з 8.00 до 15.00, а також у суботу – з 9.00 до 15.00. Тут наявні вакцини CoronaVac і Pfizer.

Темпи вакцинації дещо знизилися, бажаючих зробити щеплення останнім часом поменшало. Переважно це люди похилого віку, але все одно сімейні лікарі потроху залучають містян до проведення бустерних доз. Щодень медики приймають 10-15 осіб.

- Протипоказання до щеплення від ковіду – єдине і абсолютне – це алергічна реакція на введення самої вакцини, але таких випадків практично не зустрічається. Є відносні протипоказання – це всі гострі стани. Тобто,якщо у пацієнта гострий стан, чекаємо поки він вилікується і робимо щеплення. До пункту щеплення можна звернутися в години роботи, як за записом – в електронній системі - так і без запису. Пацієнт повинен при собі мати паспорт. Після реєстрації його в електронній системі та огляду лікаря, він заповнює інформовану згоду і щепиться, - додала Світлана Черніговцева.

У пункті щеплень Центру ПМСД № 10 також приймають внутрішньо переміщених осіб, які можуть вільно отримати щеплення без переукладання декларації з сімейним лікарем.

Медики нагадують, аби зберегти гарне самопочуття, слід не забувати про дотрнимання здорового способу життя, загартування та вітамінну профілактику.