У Пенсійному фонді України роз’яснюють статуси електронних листків непрацездатності

23.02.2023 10:20

На підставі медичного висновку, що створив лікар, в Електронному реєстрі листків непрацездатності автоматично здійснюється відкриття електронного лікарняного. Листок непрацездатності може мати різні статуси: «Закритий», «Готово до сплати», «Помилково сформований», «Недійсний» та «Оплачений».

Сформований листок непрацездатності надходить в електронний кабінет роботодавця на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Фахівці Пенсійного фонду наголошують - щоб ефективно працювати з листком непрацездатності, потрібно розуміти, що означає кожен його статус.

Статус «Закритий» електронний лікарняний набуває з дня відкриття в Електронному реєстрі. По лікарняним з таким статусом ще не можна нараховувати кошти. Лише через сім днів після дати закриття, статус «закритий» зміниться на «готово до сплати». Навіть якщо статус зміниться раніше, варто зачекати, адже протягом семиденного періоду до лікарняного можуть вноситися зміни. Лише для лікарняних по вагітності та пологах статус «закритий» зміниться на «готово до сплати» через сім днів після відкриття.

Статус «Готово до сплати» вказує на те, що роботодавець вже може нараховувати кошти. Він має сформувати на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України заяву-розрахунок на фінансування відповідного виду допомоги та надіслати її до Фонду.

«Помилково сформований» - такий статус може отримати листок непрацездатності, якщо медичний висновок створено з помилками. У такому разі лікар протягом 7 днів створить коректний медичний висновок і новий лікарняний. А попередній, із некоректними даними, отримає статус «Помилково сформований». Виплати по таким електронним лікарняним не проводяться.

Статус «Недійсний»  отримує лікарняний, створений у період непрацездатності за іншим лікарняним.

«Оплачений» - такий статус листок непрацездатності набуває після того, як роботодавцю на спецрахунок надсилаються кошти для здійснення виплат.