У Запоріжжі відремонтують ще шість шкільних укриттів

05.04.2023 20:45

Представники міської влади презентували міську програму облаштування укриттів у комунальних закладах освіти народним депутатам України від партії «Слуга Народу» Павлу Мельнику, Геннадію Касаю та Сергію Штепі. Участь у заході взяли секретар міської ради Анатолій Куртєв, перший заступник міського голови Олександр Власюк, заступник міського голови Анатолій Васюк, директорка департаменту освіти і науки міськради Юлія Погребняк, представники ДСНС, проєктних організацій та інші профільні спеціалісти.

Під час презентації  депутатів ознайомили з програмою, особливостями освітнього процесу в Запоріжжі, вимогами ДСНС до облаштування укриттів та роботою, яку вже виконали в місті.

В умовах військового стану навчальний процес у Запоріжжі триває в режимі онлайн. Для відновлення очної чи змішаної форми навчання, у школах повинні бути облаштовані укриття. Вони мають розташовуватися у складі основної будівлі або у безпосередній близькості (до 100 м) у підвальному приміщенні чи на цокольному поверсі.

Шкільні укриття повинні відповідати певним вимогам. Серед основних - мати не менше ніж два евакуаційні виходи, бути забезпечені примусовою або природною вентиляцією, електрикою, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації, а також всім необхідним для безперервного перебування людей там впродовж не менше 48 годин.

У Запоріжжі ж десятки років уваги ремонту укриттів у навчальних закладах зовсім не приділяли, через що більшість з них були захаращені. З перших днів повномасштабного вторгнення всі укриття почали приводити до ладу власними силами. Кошти на ремонти виділяються і з міського бюджету, а також міська влада активно залучає до співпраці в цьому напрямку міжнародні благодійні організації.

Народні депутати також висловили готовність підтримати Запоріжжя та допомогти із залученням коштів на ремонт укриттів у навчальних закладах міста.

Для початку планують посприяти ремонту в шести шкільних укриттях, залучивши гранти чи кошти європейських партнерів. Відремонтовані укриття мають стати своєрідними міні-освітніми хабами для безпечного навчання дітей.