Запоріжців запрошують на виставку просто неба

21.06.2023 15:30

Чичкана «Ідентифікація. Інтерпретація. Репрезентація» - таку назву має персональна виставка Давида Чичкана, яку художник вже невдовзі презентує у Туристичному інформаційному центрі спільно з Міжнародним симпозіумом сучасного мистецтва BIRUCHIY. 

Відкриття виставка відбудеться 23 червня, у п'ятницю, о 17:00 у Туристичному інформаційному центрі (просп. Соборний, 151).

Давид Чичкан @davidchichkan — сучасний український художник, який живе та працює в Києві. Працює з такими медіа як графіка, живопис, стріт-арт та перформанс. Послідовно розвиває критичний напрям в мистецтві, перетворюючи власну художню практику на інструмент трансформації суспільства. Свої малюнки, створені аквареллю на папері, художник копіює на фото та виносить за межі художніх інституцій, розповсюджуючи на вулицях різних міст у вигляді наклейок та плакатів, аби донести свої твори до якнайширшої аудиторії.

Давид Чичкан є автором персональних проєктів «Стрічки та трикутники» (Львівський муніципальний центр мистецтв, Львів, 2021), «Гривні альтернативні» («Артсвіт», Дніпро, 2021), «Портрети, які говорять» (Bereznitsky Art Foundation, Київ, 2020), «Втрачена можливість» (Центр візуальної культури, Київ, 2017), «Під час війни» («Артсвіт», Дніпро, 2016). У 2018 році видавництво «Основи» перевидало Кодекс України про адміністративні правопорушення з авторськими ілюстраціями Давида Чичкана. Куратор та учасник виставки «Життєствердне і травматичне» (The Naked Room, Київ, 2023). Учасник виставки українського мистецтва воєнного часу «Ти як?» (Український дім, Київ, 1-25 червня 2023 року).

Серед останніх міжнародних проєктів за участі Давида Чичкана виставка «Kaleidoskop der Geschichte(n). Українське мистецтво 1912-2023» (Exhibition Site Albertinum, Дрезден Німеччина, 6 травня — 10 вересня 2023), «Коли віра знищує гори» (Музей сучасного мистецтва МНКА в Антверпені, Бельгія, 17 липня – 9 жовтня 2022), Distant Tolerable Murder (галерея «Лабіринт», Люблін, Польща, 2022), «Війна» (галерея 59 Rivoli, Париж, Франція, 2022), «Між вогнем і вогнем. Українське мистецтво зараз» (Відень, Австрія, 2019), Перша Варшавська бієнале (Варшава, Польща, 2018), фестиваль Warsaw Under Construction (Варшава, Польща, 2018), виставка «Перманентна революція» (Музей Людвіга, Будапешт, Угорщина, 2018), Київська бієнале «Київський Інтернаціонал» (Київ, 2017), Tam, gdzie teraz (Labirint, Люблін, Польща, 2017), П’ята Одеська бієнале (Музей сучасного мистецтва Одеси, 2017), Київська бієнале The School of Kyiv (Київ-Відень, 2015).

У Запоріжжі Давид Чичкан персонально відкриє виставку з роботами свого проєкту «Ідентифікація. Інтерпретація. Репрезентація». Експозиція покликана показати обличчя сучасних анархістів та анархісток, які захищають Україну в лавах ЗСУ, або загинули на цій війні зі зброєю в руках. Іще одним героєм цієї серії графічних робіт є Нестор Махно — український анархіст та військово-політичний лідер XX століття, командувач Революційної Повстанської армії та ідейний засновник створення анархістської республіки, що в 1918-1921 роках існувала на території сучасних Запорізької та Дніпропетровської областей України.

Художник переосмислює образ Нестора Махна, його армії та республіки, що був викривлений та витіснений радянською пропагандою з офіційного історичного наративу. У своїй роботах художник реагує як на актуальні політичні події, соціальну несправедливість тут і тепер, так і дошукується правди в історії, досліджує історію анархістських та соціальних рухів XX століття.